© AFP via Getty Images

Skvělá zpráva: Matiullah Wesa je na svobodě!

  Článek

Významný afghánský aktivista za práva na vzdělání Matiullah Wesa byl po sedmi měsících propuštěn z vězení.

Poté, co Tálibán v srpnu 2021 převzal vládu nad Afghánistánem a zakázal studentkám vzdělávat se na středních školách a následně i univerzitách, Matiullah Wesa jako zakladatel nevládní organizace PenPath spustil kampaň a pořádal veřejná shromáždění požadující obnovení vzdělávání dívek a žen. Stal se veřejně známou osobností a sdílel informace o vývoji kampaně i fotografie a videa z protestů. Obhajoval důležitost vzdělávání dívek, propagoval okamžité znovuotevření dívčích škol a podporoval práva žen a dívek na vzdělání podle islámského práva.

 

V březnu 2023 byl v Kábulu kvůli svým aktivitám zatčen a obviněn z "podněcování nepřátelství proti režimu" a zůstával ve vězení bez řádného soudního procesu. V říjnu 2023 byl náhle propuštěn. Žádné oficiální oznámení o Wesově propuštění nebylo vydáno. Wesovo propuštění požadovala řada neziskových organizací i některé známé osobnosti.

 

Afghánistán je jedinou zemí na světě, kde platí omezení pro vzdělávání žen.

 

Aktuální petice

  Afghánistán

Afghánské ženy čelí represím kvůli hrůzovládě Tálibánu. Nenechme to tak!

Dne 15. srpna 2021 Tálibán dobyl hlavní město Kábul, svrhl civilní vládu, obsadil prezidentský palác a převzal kontrolu nad zemí. Téměř okamžitě změnil název státu na Islámský Emirát Afghánistán. Afghánské Ministerstvo pro ženské záležitosti bylo přejmenováno na Ministerstvo neřesti a ctnosti, ženy musely odejít ze zaměstnání a bylo jim doporučeno zůstat doma. Situace kolem vzdělávání dívek je zatím nejistá.

 

Aktuální počet podpisů: 1355 Náš cíl: 5000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...