© AFP via Getty Images

Skvělá zpráva: Matiullah Wesa je na svobodě!

Článek

Významný afghánský aktivista za práva na vzdělání Matiullah Wesa byl po sedmi měsících propuštěn z vězení.

Poté, co Tálibán v srpnu 2021 převzal vládu nad Afghánistánem a zakázal studentkám vzdělávat se na středních školách a následně i univerzitách, Matiullah Wesa jako zakladatel nevládní organizace PenPath spustil kampaň a pořádal veřejná shromáždění požadující obnovení vzdělávání dívek a žen. Stal se veřejně známou osobností a sdílel informace o vývoji kampaně i fotografie a videa z protestů. Obhajoval důležitost vzdělávání dívek, propagoval okamžité znovuotevření dívčích škol a podporoval práva žen a dívek na vzdělání podle islámského práva.

V březnu 2023 byl v Kábulu kvůli svým aktivitám zatčen a obviněn z "podněcování nepřátelství proti režimu" a zůstával ve vězení bez řádného soudního procesu. V říjnu 2023 byl náhle propuštěn. Žádné oficiální oznámení o Wesově propuštění nebylo vydáno. Wesovo propuštění požadovala řada neziskových organizací i některé známé osobnosti.

Afghánistán je jedinou zemí na světě, kde platí omezení pro vzdělávání žen.

Aktuální petice

Afghánistán

Afghánské ženy riskují věznění i mučení, přesto bojují za svá práva. Pomůžete?

Situace žen v Afghánistánu se od převzetí moci Tálibánem v roce 2021 neustále zhoršuje. Mladé ženy nesmějí studovat ani chodit do práce, a pokud proti restrikcím veřejně protestují, jsou zavírány do vězení, kde jim hrozí mučení. To je i případ obránkyně lidských práv Manizhy Seddiqi. Ta kvůli svým nenásilným aktivitám skončila za mřížemi a nemá přístup k právníkovi ani rodině. Nebyla přitom obviněna z žádného trestného činu. Manizha Seddiqi musí být okamžitě propuštěna. Podepište petici za její osvobození.

Aktuální počet podpisů: 110 Náš cíl: 3000

Podepíšu