Anadolu via Getty Images

Izrael/OPT: Dohoda o propuštění rukojmích a vězňů je pouze prvním krokem příměří

  Článek

publikován 23.11.2023

Byla přijata dohoda o propuštění nejméně 50 rukojmích, většinou izraelských žen a dětí, výměnou za propuštění 150 palestinských vězňů, z nichž mnozí jsou děti. Součástí dohody je také čtyřdenní humanitární přestávka bojů mezi izraelskými silami a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami v okupovaném pásmu Gazy.

„Zpráva o propuštění rukojmích zadržovaných Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami a palestinských vězňů z izraelských věznicích, bude pro všechny zúčastněné a jejich rodiny vítanou úlevou. Je však třeba podniknout mnohem více kroků k řešení přetrvávajícího utrpení a nespravedlnosti.“

-       Generální tajemnice Amnesty International Agnès Callamard

„I když by děsivé utrpení mělo pro propuštěné rukojmí skončit, jejich trauma bude dlouhodobé. Znovu vyzýváme všechny ozbrojené skupiny, aby okamžitě propustily všechny ostatní civilisty, kteří jsou v Gaze nadále drženi jako rukojmí. Propuštění palestinských vězňů by nemělo být podmínkou pro propuštění rukojmích. Braní rukojmí je válečný zločin, osoby odpovědné za únosy a zbavení svobody civilistů musí být pohnány k odpovědnosti,“ dodává Generální tajemnice Amnesty International Agnès Callamard.

Vyzýváme také izraelské orgány, aby propustily všechny Palestince zadržované nezákonně, včetně zadržených bez obvinění nebo soudu a držených ve správní vazbě.  Mezi těmi, kteří mají být propuštěni, je mnoho dětí (nejmladším je 14 let). Izrael musí vždy dodržovat svou povinnost propustit svévolně zadržované palestinské vězně.

Výzkum Amnesty v posledních týdnech poukázal na alarmující zhoršení podmínek pro palestinské vězně, včetně mučení a ponižování zadržených, prudkého nárůstu využívání administrativní vazby a z zneužívání "mimořádných" opatření ve věznicích, která usnadňují kruté a nelidské zacházení se zadrženými. Svévolné zadržování, mučení a jiné špatné zacházení jsou válečnými zločiny, pokud jsou páchány na chráněných osobách na okupovaném území.

„Vyzýváme všechny vyjednavače, kteří se podílejí na této první pauze, izraelské úřady a Hamás a další ozbrojené skupiny, aby udělali naprosto vše, co je v jejich silách proto, aby zajistili prodloužení humanitární. Lidskost musí zvítězit. A ne jenom její malá část."

-Generální tajemnice Amnesty International Agnès Callamard

Dosavadní bezohledné izraelské bombardování přineslo masové krveprolití a utrpení milionům lidí a svou intenzitou a rozsahem devastace a utrpení nemá obdoby. V Gaze bylo zabito více než 14 000 lidí, včetně 5 500 dětí. Při strašlivých útocích Hamásu a dalších ozbrojených skupin v Izraeli 7. října zahynulo více než 1 200 lidí. Zesílené izraelské obléhání také odřízlo lidi v zoufalé nouzi od vody, potravin, zdravotnických potřeb a paliva v rámci úmyslného krutého činu, který je kolektivním trestem pro civilní obyvatelstvo Gazy.

Amnesty opakuje svou výzvu ke smysluplnému a účinnému příměří, které by se vztahovalo na celé pásmo Gazy a bylo dostatečně dlouhé, aby umožnilo podstatné zmírnění utrpení. Příměří by mělo umožnit volný a bezpečný pohyb civilistů a humanitárního personálu po celém pásmu a umožnit vyzvednutí mrtvých, jejich pohřbení a truchlení, řádnou péči o zraněné a jejich ošetření, opravu nemocnic a klinik a přísun nezbytného materiálu.   

Amnesty rovněž opakuje svůj požadavek, aby nezávislým pozorovatelům, včetně pracovníků Vysokého komisaře OSN pro lidská práva, vyšetřovací komise pro Izrael a OPT, zvláštního zpravodaje OSN pro OPT, Mezinárodního trestního soudu a lidskoprávních organizací, jako je Amnesty International, byl umožněn přístup do pásma Gazy, aby mohli provádět vyšetřování situace na místě, včetně porušování mezinárodního humanitárního práva všemi stranami.  

Prohlášení Amnesty o tom, co by mělo příměří obsahovat, naleznete zde.

Podle dohody bude během čtyřdenní humanitární přestávky v bojích propuštěno nejméně 50 izraelských rukojmích - žen a dětí. Za každých dalších 10 propuštěných rukojmích bude příměří prodlouženo o jeden den. Dohoda o rukojmích a vězních by se mohla potenciálně týkat dalších 50 rukojmích a až 300 palestinských vězňů, jejichž jména zveřejnilo izraelské ministerstvo spravedlnosti. Média uvádějí, že pauza by mohla být potenciálně prodloužena maximálně na 10 dní.
 
 


Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2264 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...