Izrael/OPT: Po dalším propuknutí bojů utrpení civilistů pokračuje. Rezoluci OSN o příměří Spojené státy vetovaly

Článek

Izrael publikován 8.12.2023

Po skončení sedmidenního příměří byly obnoveny útoky Izraele v Pásmu Gazy, stejně jako raketová palba Hamásu a dalších ozbrojených skupin na jižní Izrael. Návrh rezoluce vyzývající k okamžitému příměří na okupovaných palestinských územích ale Rada bezpečnosti OSN neschválila.

Propuštění 113 izraelských rukojmí i cizích státních příslušníků a 240 palestinských zadržených a vězňů znamenalo velkou úlevu pro jejich rodiny a blízké. Po sedmidenním příměří ale boje propukly znovu a utrpení pokračuje. Pro oběti konfliktu je nadějí pouze další obnovení příměří.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by k jeho okamžitému zavedení v Pásmu Gazy vyzývala, ale nakonec na jednání 8. prosince schválena nebyla. Návrh sice podpořily všechny státy Rady s výjimkou Spojeného království, které se zdrželo. Spojených státy ale rezoluci vetovaly.

Tento výsledek podkopává důvěryhodnost celé Rady bezpečnosti, která nyní není schopna dostát svému mandátu a udržovat mezinárodní mír a bezpečnost.

„Spojené státy se údajně zasazují o mezinárodní řád založený na pravidlech, avšak jejich dvojí standardy a nerespektování mezinárodního práva mají důsledky, které dalece přesahují děsivou katastrofu v Gaze a oslabují již tak oslabený mezinárodní systém ochrany civilistů v konfliktu,“

- Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International

Při útocích Hamásu a dalších ozbrojených skupin bylo v Izraeli zabito více než 1 200 lidí a více než 200 jich bylo odvedeno jako rukojmí. Od začátku konfliktu pak bylo v Gaze zabito více než 15 000 lidí, včetně 6 000 dětí. Další tisíce byly zraněny.

Naléhavě opakujeme výzvu k okamžitému trvalému příměří pro všechny strany konfliktu. Bez příměří již tak obrovský počet obětí ještě poroste a civilisté v Gaze budou opět nuceni snášet nepředstavitelné hrůzy. Postrádají bezpečí, přístřeší a nálehavě potřebují humanitární pomoc. Rukojmí, které Hamás a další ozbrojené skupiny v Gaze stále zadržují, jsou v ohrožení. Civilisté v Izraeli jsou také vystaveni nebezpečí, a to kvůli odpalování raket z Gazy.

„Světoví lídři musí urychleně zvýšit tlak na válčící strany, aby zavedly okamžité a trvalé příměří. Musí zajistit ochranu všech civilistů v Izraeli, na okupovaných palestinských územích a zmírnit tak masové humanitární utrpení. Ale i v případě neuzavření příměří, musí Izrael a Hamás chránit civilisty tím, že budou plně respektovat mezinárodní humanitární právo.“

- Erika Guevara-Rosas, ředitelka pro výzkum, advokacii, politiku a kampaně Amnesty International

Všechny státy musí dodržovat mezinárodního humanitárního právo, mimo jiné tím, že budou požadovat neomezený přístup humanitární pomoci k civilistům v celé Gaze, ukončí transport zbraní a podpoří nestranné vyšetřování válečných zločinů spáchaných všemi stranami.

Petici Amnesty International požadující okamžité příměří najdete ZDE.

Aktuální petice

Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 175 Náš cíl: 3000

Podepíšu