© PETER PARKS/AFP via Getty Images

Ona je ve vězení, on žije pod čínským dohledem. Partner hongkongské aktivistky píše o těžkých zkouškách i Valentýnu na dálku

  Článek

Právnička a aktivistka z Hongkongu Chow Hang-tung je vězněna za pořádání pietní akce k uctění památky obětí masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989. Na základě sporného zákona o národní bezpečnosti jí hrozí až 10 let vězení za ,,podněcování k podvratné činnosti“. Její partner a aktivista Ye Du žije pod policejním dohledem v čínském městě Kuang-čou. Letošní čínský Valentýn tak opět nemůžou trávit spolu. Místo toho jí Ye Du napsal láskyplný dopis.

Nikdy jsem neměl možnost strávit Valentýna s Hang-tung. Když jsme se poprvé dali dohromady, nemohl jsem opustit zemi a v době, kdy jsem znovu mohl, nemohla ona do země vstoupit. Nikdy se nám nepodařilo být spolu na Valentýna, takže si více vážíme těch krátkých okamžiků, které můžeme sdílet. Když někoho skutečně miluješ, každý den ti připadá jako Valentýn. Od léta 2019 nemohu opustit zemi a ona je ve vězení, bez naděje na to, že se setkáme, natož abychom spolu strávili Valentýna.

V roce 2021 jsme si naposledy dali dárky k Valentýnu, než Hang-tung přišla o svobodu. Věděl jsem, že si často namáhá oči čtením na svém mobilu, a proto jsem objednal Kindle v jednom online obchodě v Hongkongu, aby jí byl doručen do kanceláře. Ona mi koupila bavlněnou deku a nechala mi ji poslat z Hongkongu do Kuang-čou poštou. Oba jsme si přáli strávit Valentýna jako každý jiný pár, užít si společně krajinu zalitou měsíčním světlem. Ale v této době, kdy jsou svoboda a důstojnost pošlapávány, nemůžeme jinak než nést tuto tíhu a pokračovat dál. Naše sdílená láska nám dává odvahu a sílu vytrvat.

Lidé vždy říkají, že láska musí odolat zkouškám, ale když přijdou bouře, většina vztahů selže. Nyní je Hang-tung ve vězení v Hongkongu a pokaždé, když o ní v pevninské Číně promluvím nebo napíšu, jsem vždy předvolán a vyslýchán. Přesto však zkoušky uvalené autoritářskou mocí naši lásku nikdy nezničily. Navzdory vzdálenosti a překážkám naše touha po sobě neustává. V tomto životě nikdy nezradíme naši svobodu ani jeden druhého.

Ye Du

Aktuální petice

  Hongkong, zvláštní administrativní oblast Číny

Hongkong volá o pomoc. Pomůžete?

Všečínské shromáždění lidových zástupců schválilo návrh kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Obránci lidských práv a prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu se obávají, že zákon omezí jejich svobodu.

 

Aktuální počet podpisů: 3895 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...