© Private

Dobrá zpráva: Tibeťan uvězněný za příspěvky na sociálních sítích je na svobodě

  Článek

Tibetský mnich Rinčen Cultrim byl po odpykání trestu propuštěn na svobodu.

Cultrim byl zatčen v roce 2019. O rok později byl obviněn ze separatismu a extremismu a v nespravedlivém procesu odsouzen ke čtyřem letům a šesti měsícům vězení. Ve skutečnosti byl odsouzen pouze kvůli svým kritickým názorům na represivní politiku čínské vlády vůči Tibeťanům, které publikoval na účtu aplikace WeChat a na své soukromé internetové stránce.

 

Svůj trest si odpykával ve vězení v provincii S'-čchuan. Neměl přístup k rodině ani právníkovi.

 

Rinčhen Cultrim byl propuštěn 1. února 2024, zůstane ale pod dohledem úřadů a nebude moci cestovat.

 

Amnesty International bude i nadále monitorovat situaci v oblasti lidských práv v Tibetu, vyvíjet tlak na čínskou vládu, a požadovat, aby Tibeťané nebyli stíháni za pokojné vyjadřování svých názorů a aby po propuštění z vězení nebyli sledováni, nečelili obtěžování čínských úřadů a nebyl jim omezován pohyb.

Aktuální petice

  Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...