© Associacio Stop Violencies

Dobrá zpráva: Andorrská aktivistka za ženská práva Vanessa Mendoza Cortés byla zproštěna viny

Článek

Moje tělo moje práva   Andorra publikován 13.3.2024

Kvůli vyjádření o situaci žen a dívek v Andoře včetně práva na potrat hrozilo obránkyni lidských práv odnětí svobody a vysoká pokuta. Po zdlouhavém nespravedlivém soudním procesu byla na základě rozhodnutí soudu ze 17. ledna 2024 obvinění zproštěna.

Vanessa Mendoza Cortés je psycholožka a předsedkyně organizace na ochranu práv žen Stop Violències. V roce 2019 se vyjádřila o situaci žen a dívek včetně práva na potrat v rámci přezkumu Andorry (společně s Maltou jediné dva státy v Evropě, kde jsou potraty zcela zakázané) prováděného OSN v kontextu Úmluvy o odstranění všech forem diskriminace žen (CEDAW).

Po této události v roce 2020 vznesl státní zástupce proti Vanesse Mendoze Cortés tři obvinění z trestného činu pomluvy na základě stížnosti andorrské vlády. V roce 2021 státní zástupce dvě z těchto obvinění zahrnující trest odnětí svobody stáhl, ale kvůli obvinění z pomluvy jí stále hrozila pokuta až 30 000 eur (přes 750 tisíc Kč) a záznam v trestním rejstříku.

Toto nespravedlivé stíhání Vanessy Mendozy Cortés a soustředěné úsilí o delegitimizaci její práce na podporu sexuálních a reprodukčních práv navazuje na celosvětový vzorec zastrašování, útoků a stigmatizace lidí, kteří hájí právo na potrat, což stále více ztěžuje jejich práci. V roce 2023 vyzvala komisařka pro lidská práva Rady Evropy ve veřejném prohlášení andorrské orgány, aby Vanesse zaručily právo na svobodu projevu a zajistily příznivé podmínky pro obránce práv žen v Andoře. Stažení obvinění proti Vanesse požadovalo také dalších 70 tisíc lidí z různých zemí Evropy.

Vanessa Mendoza Cortés byla na základě rozhodnutí soudu ze 17. ledna 2024 zproštěna obvinění z pomluvy, což je důležitým vítězstvím, ale Vanessa neměla být vůbec obviněna, uvedla Amnesty International v návaznosti na rozhodnutí soudu.

„Vanessa Mendoza Cortés zaplatila vysokou cenu za nespravedlivý soudní proces, který trval více než čtyři roky. Vyzýváme andorrské orgány, aby veřejně uznaly legitimitu práce Vanessy Mendozy Cortés v oblasti lidských práv. Úřady musí přijmout konkrétní opatření, aby jí a dalším aktivistům*kám zajistily možnost hájit lidská práva žen a dívek v Andoře, včetně práva na bezpečný a legální potrat, bez zastrašování a strachu z represí. Andorra by měla splnit své závazky a dekriminalizovat potraty a zajistit jejich bezpečný a legální přístup v zemi.“

Aktuální petice

Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu