© AFP via Getty Images

Skvělá zpráva: tři obránkyně lidských práv vězněné Tálibánem jsou na svobodě!

  Článek

Tři obránkyně lidských práv z Afghánistánu byly po několikaměsíčním svévolném zadržování Tálibánem propuštěny na svobodu.

Zholia Parsi, Neda Parwani a Parisa Azada byly propuštěny 15., 21. a 27. prosince 2023. Ženy byly svévolně zatčeny a přes tři měsíce zadržovány Generálním ředitelstvím zpravodajských služeb Tálibánu. Během této doby byly vystaveny psychickému a fyzickému mučení a špatnému zacházení ze strany Tálibánu, včetně spánkové deprivace a věznění na samotce. Neměly přístup ke svým právníkům, pravidelným rodinným návštěvám ani lékařské péči.

 

Zholia Parsi, Neda Parwani a Parisa Azada jsou obránkyně lidských práv, které se aktivně zapojily do pokojných protestů kritizujících a odmítajících drakonickou politiku Tálibánu a pronásledování žen a mužů v Afghánistánu.

 

Od ovládnutí Kábulu v srpnu 2021 úřady Tálibánu stále častěji porušují práva žen a dívek a zakazují jim politickou účast i zapojení do veřejného života. Praktiky přijaté tálibánskou správou omezily práva na svobodu projevu, sdružování, pokojné shromažďování, jakož i práva na rovnost a nediskriminaci. Navzdory tomu se mnoho žen odhodlalo proti Tálibánu protestovat, a to v různých afghánských městech včetně Kábulu, Fajzabádu, Herátu a Mazár-i-Šarífu.

 

Ženy, které organizovaly nebo se účastnily těchto protestů, byly vystaveny nezákonnému použití síly, svévolnému zatýkání a zadržování, nuceným zmizením, mučení a dalším formám krutého, nelidského a ponižujícího zacházení. Během demonstrací jsou protestující ženy často vystavovány slovnímu útokům, obtěžování, zastrašování a výhrůžkám ze strany ozbrojených příslušníků Tálibánu, kteří výrazně převyšují počet protestujících a běžně ničí nebo zabavují transparenty, letáky a další informační materiály. Kromě toho byli někteří novináři, kteří o těchto protestech informovali, vystaveni svévolnému zatčení a špatnému zacházení.

 

 

Aktuální petice

  Afghánistán

Afghánské ženy čelí represím kvůli hrůzovládě Tálibánu. Nenechme to tak!

Dne 15. srpna 2021 Tálibán dobyl hlavní město Kábul, svrhl civilní vládu, obsadil prezidentský palác a převzal kontrolu nad zemí. Téměř okamžitě změnil název státu na Islámský Emirát Afghánistán. Afghánské Ministerstvo pro ženské záležitosti bylo přejmenováno na Ministerstvo neřesti a ctnosti, ženy musely odejít ze zaměstnání a bylo jim doporučeno zůstat doma. Situace kolem vzdělávání dívek je zatím nejistá.

 

Aktuální počet podpisů: 1355 Náš cíl: 5000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...