© Mgcini Nyoni via Fadzayi Mahere Facebook

Dobrá zpráva: zimbabwský aktivista a právník konečně propuštěn!

  Článek

Právník a bývalý poslanec byl držen ve věznici s maximální ostrahou na základě falešného obvinění z podněcování k násilí při protestech po násilné smrti představitelky hlavní zimbabwské opoziční strany. Ve vězení byl opakovaně držen v samovazbě a s pouty na nohou a byl mu odepřen přístup k právníkům i rodině. Ve vězení strávil 595 dnů.

Job Sikhala, Godfrey Sithole a dalších 14 mužů (kteří jsou známí jako „Nyatsime 16“) byli zatčeni 14. června 2022 a následně obviněni z „maření výkonu spravedlnosti“ a „podněcování k násilí a výtržnictví“. Sikhala a Sithole byli odsouzeni k dvouletému trestu odnětí svobody, zatímco ostatní na soud ještě čekají.

 

Dne 24. května 2022 byla Moreblessing Ali, aktivistka hlavní opoziční strany Citizens’ Coalition for Change (CCC), unesena v nákupním centru Chibhanguza v Nyatsime v Chitungwize, které se nachází 22 km od Harare, hlavního města Zimbabwe. Údajný únosce, kterého identifikovali lidé v nákupním centru, byl známý aktivista vládnoucí strany ZANU PF. Dne 11. června 2022 bylo zohavené tělo Moreblessing Ali nalezeno pohozené ve studni v domě příznivce ZANU PF. Stoupenci ZANU PF rychle popřeli, že by únos a vražda Moreblessing Ali byly politicky motivované.

 

Pátrání po Moreblessing Ali vedl Job Sikhala, poslanec za CCC a právník, který byl celkem 67krát zatčen na základě politicky motivovaných obvinění, a byl její rodinou jmenován jejím právníkem. Zmobilizoval volání po spravedlnosti, proti kterému se postavili příznivci ZANU PF. Jeden z radních ZANU PF trval na tom, že se smuteční hosté neměli shromažďovat v Nyatsime, kde Ali bydlela, aby za ni truchlili.

 

Dne 14. června 2022 došlo během pohřbu Moreblessing Ali ke střetům mezi členy ZANU PF a CCC, které vyústily v ničení majetku. Job Sikhala, Godfrey Sithole, další člen parlamentu za CCC, a dalších 14 mužů z případu „Nyastsime 16“ byli zatčeni a obviněni z „podněcování k násilí“ na základě nepravdivých tvrzení, že pronesli výroky, které podněcovaly k násilí, a také toho, že poskytli vozidla k převozu příznivců CCC z měst Chitungwiza a Epworth do Nyatsime. Job Sikhala byl 3. května 2023 odsouzen za maření výkonu spravedlnosti a byl mu uložen podmíněný trest v délce šesti měsíců s možností zaplatit pokutu ve výši 600 USD (okolo 14 tis. Kč).

 

Tento rozsudek byl Nejvyšším soudem v listopadu 2023 zrušen, Job Sikhala ale nadále zůstal ve vězení a čekal na soudní proces kvůli obvinění z podněcování k násilí a výtržnictví. Dne 30. ledna 2024 byl odsouzen k podmíněnému dvouletému trestu odnětí svobody za podněcování k páchání násilí a následně byl po 595 dnech vyšetřovací vazby propuštěn. O zhruba dva týdny později, 15. února byl Job Sikhala odsouzen k devítiměsíčnímu podmíněnému trestu odnětí svobody za obvinění ze „zveřejňování nepravdivých prohlášení poškozujících stát“ – což je zákon, který již neexistuje a který byl v roce 2014 prohlášen Ústavním soudem za neplatný – poté, co byl obviněn ze zveřejnění virálního videa o údajném zabití dítěte policistou na Facebooku. Zbylí muži z „Nyatsime 16“ byli propuštěni na kauci v listopadu 2022, ale stále mají stanout před soudem kvůli politicky motivovanému obvinění z „podněcování k násilí a výtržnictví“. Godfrey Sithole byl spolu s Jobem Sikhalou odsouzen také za podněcování k páchání násilí a byl mu uložen podmíněný dvouletý trest odnětí svobody.

 

 

Aktuální petice

  Zimbabwe

Zimbabwské nevládní organizace v ohrožení kvůli spornému zákonu. Podpořte je

Zimbabwská vláda zveřejnila sporný návrh zákona o nevládních organizacích. Pokud bude schválen, hrozí některým organizacím kriminalizace jejich práce, nucené ukončení činnosti, nebo dokonce vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 882 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...