© Private

Skvělá zpráva: afghánská obránkyně práv žen Manizha Seddiqi byla propuštěna!

  Článek

Známá afghánská obránkyně lidských práv a členka hnutí Spontaneous Movement of Afghan Women Manizha Seddiqi je na svobodě. Tálibán mladou ženu věznil téměř sedm měsíců.

Těsně před propuštěním musela v živém vysílání uvést, že s ní po dobu uvěznění bylo dobře zacházeno a nebyla mučena.

 

Její propuštění se uskutečnilo v době, kdy Tálibán na příkaz svého vůdce Hibatulláha Achundzady propustil u příležitosti svátku Íd více než 400 vězňů (350 mužů a 50 žen) z věznice Pul-e-Charkhi.

 

Manizha Seddiqi je známá afghánská obránkyně lidských práv a členka hnutí Spontaneous Movement of Afghan Women. Byla svévolně zadržena jenom proto, že uplatňovala svá práva na svobodu projevu a pokojné shromažďování. Nejprve nuceně zmizela 9. října 2023 a teprve o několik týdnů později se objevila v tálibánské vazbě. Dne 5. prosince 2023 byla přemístěna do věznice Pul-e-Charkhi v Kábulu. Po celou dobu svého uvěznění neměla přístup k právníkovi ani rodině. Podle vyjádření jejích blízkých je Seddiqi s ohledem na měsíce strávené ve vězení v relativně dobrém zdravotním o psychickém stavu.

 

 

Aktuální petice

  Afghánistán

Afghánské ženy čelí represím kvůli hrůzovládě Tálibánu. Nenechme to tak!

Dne 15. srpna 2021 Tálibán dobyl hlavní město Kábul, svrhl civilní vládu, obsadil prezidentský palác a převzal kontrolu nad zemí. Téměř okamžitě změnil název státu na Islámský Emirát Afghánistán. Afghánské Ministerstvo pro ženské záležitosti bylo přejmenováno na Ministerstvo neřesti a ctnosti, ženy musely odejít ze zaměstnání a bylo jim doporučeno zůstat doma. Situace kolem vzdělávání dívek je zatím nejistá.

 

Aktuální počet podpisů: 1355 Náš cíl: 5000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...