Libye: ochrana civilistů musí být na prvním místě

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 18.3.2011

Rada bezpečnosti OSN včera v historickém rozhodnutí schválila použití síly na ochranu civilistů v Libyi. Amnesty International důraz na ochranu civilních obyvatel země vítá a apeluje na všechny zúčastněné strany konflitku i všechny aktéry jednající pod záštitou Rady bezpečnosti OSN, aby při svém jednání postavili bezpečí civilistů na první místo.

Muži čekající na jídlo v uprchlickém táboře na hranicích Libye a Tuniska.
„Rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN představuje důležitý krok. Při potenciálním zákroku pod mandátem OSN je ale naprosto nutné sledovat především bezpečí civilistů,” uvedl Claudio Cordone, ředitel výzkumného oddělení Amnesty International. „Považujeme za stěžejní, aby všechny ozbrojené složky, které se mohou do konfliktu zapojit, respektovaly válečné právo,” dodal.

Amnesty International také požaduje, aby všichni civilisté, kteří budou chtít, mohli bezpečně opustit Libyi a vstoupit bez problému do jiné země.

Rada bezpečnosti rozhodovala podle kapitoly VII Charty OSN, která specifikuje podmínky použití vojenské síly. Výsledkem hlasování patnáctičlenného orgánu bylo deset hlasů pro, pět se zdrželo hlasování (Čína, Rusko, Brazílie, Indie a Německo). Rezoluce 1973 (2011) zmocňuje členské státy OSN k podniknutí „všech nezbytných opatření… na ochranu civilistů a civilisty obývaných území, jimž v Libyi hrozí útoky“.

Aktuální petice

Rusko

RUSKO: Zastavte útoky na civilisty na Ukrajině!

Dne 21. února 2022 podepsal ruský prezident dekret o uznání samozvaných republik na Donbasu. O tři dny později Rusko na Ukrajinu zaútočilo. Podle Putina se jednalo o „speciální vojenskou operaci“ za účelem „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny. Ve skutečnosti došlo k ruské vojenské invazi na Ukrajinu a neomluvitelným útokům na civilisty, včetně dětí. Životy tisíců lidí jsou v ohrožení.

Aktuální počet podpisů: 5524

Podepíšu