Téměř 150 000 lidí opustilo Libyi, humanitární krize může eskalovat

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 5.3.2011

V důsledku nepokojů opouští Libyi masy lidí. Podle Rady pro lidská práva OSN se sousední Tunisko musí připravit na nápor až 75 000 imigrantů, kteří od 20. února prchají z Libye. Podle posledních informací řada z nich uvízla na hranicích mezi těmito dvěma zeměmi. Agentura pro uprchlíky OSN dále informovala o masové vlně uprchlíků, kteří zamířili do Egypta. Jedná se o 69 000 lidí. Amnesty International varuje před možnou eskalací této humanitární krize.

Border between Tunisia and Libya.

„Všechny státy sousedící s Libyí musí otevřít uprchlíkům hranice a poskytnout jim pomoc. Jsou k tomu vázání mezinárodními úmluvami,“ uvedl Michael Bochenek, ředitel Amnesty International pro politické a právní otázky. „Nápomocné musí být i mezinárodní společenství. Zemím, které přijímají uprchlíky, musí být nabídnuta okamžitá pomoc, aby se mohly o migranty postarat a zajistit jim případně návrat do jejich vlasti, pokud se situace zlepší,“ dodal.

Amnesty International je znepokojena zprávou OSN, podle které jsou migranti na hranicích s Tuniskem vraceni zpět do Libye.

Apelujeme na země sousedící s Libyí, aby nebránily migrantům při vstupu na jejich území a zajistily jim bezpečí.

Aktuální petice

Rusko

RUSKO: Zastavte útoky na civilisty na Ukrajině!

Dne 21. února 2022 podepsal ruský prezident dekret o uznání samozvaných republik na Donbasu. O tři dny později Rusko na Ukrajinu zaútočilo. Podle Putina se jednalo o „speciální vojenskou operaci“ za účelem „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny. Ve skutečnosti došlo k ruské vojenské invazi na Ukrajinu a neomluvitelným útokům na civilisty, včetně dětí. Životy tisíců lidí jsou v ohrožení.

Aktuální počet podpisů: 5487

Podepíšu