Rada bezpečnosti podpořila Libyi

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 1.3.2011

Rada bezpečnosti OSN v sobotu 26..února jednohlasně přijala rezoluci, která předává vyšetřování situace v Libyi Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). Tento krok je průlomem nejenom pro obyvatele Libye, ale pro celou oblast mezinárodní spravedlnosti.

Hlasování předcházela žádost o zásah, kterou přednesla mise Libye při OSN. Její členové uvedli, že nadále nezastupují režim Muammara Kaddáfího. „Jedná se o historicky významný krok,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka Amnesty International ČR. „Představitelé Libye, ale také další vůdci, musí počítat s tím, že budou voláni k zodpovědnosti za své zločiny.“

Mezinárodní společenství vyslalo obyvatelům Libye zprávu, že stojí při nich a že nebude odvracet zrak od porušování lidských práv, k němuž v jejich zemi dochází.

Rada pro lidská práva OSN, Liga arabských států i Africká unie shodně oznámily, že do Libye vyšlou vyšetřující mise. Podle Amnesty International by k jejich rozmístění mělo dojít co nejdříve. Závěry a zjištění těchto misí by měly být co nejdříve předány žalobci Mezinárodního trestního soudu.

Podle Amnesty International by Rada bezpečnosti měla zaujmout obdobně rozhodné stanovisko i v případech dalších krizových oblastí. „Rada bezpečnosti se odhodlala k významnému kroku. Měla by stejně odvážně řešit i situace v jiných koutech světa, které vyžadují pozornost,“ dodala Dáša van der Horst.

Aktuální petice

Rusko

RUSKO: Zastavte útoky na civilisty na Ukrajině!

Dne 21. února 2022 podepsal ruský prezident dekret o uznání samozvaných republik na Donbasu. O tři dny později Rusko na Ukrajinu zaútočilo. Podle Putina se jednalo o „speciální vojenskou operaci“ za účelem „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny. Ve skutečnosti došlo k ruské vojenské invazi na Ukrajinu a neomluvitelným útokům na civilisty, včetně dětí. Životy tisíců lidí jsou v ohrožení.

Aktuální počet podpisů: 5487

Podepíšu