AI vyzývá Radu bezpečnosti, aby zasáhla v Libyi

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 22.2.2011

Amnesty International (AI) opakovaně vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby zahájila okamžitou misi do Libye a prošetřila na místě průběh nepokojů. Ty za sebou v posledních dnech zanechaly stovky mrtvých demonstrantů. Reakce Rady OSN je podle AI nedostatečná a neobsahuje žádný plán na konkrétní a rychlou akci.

Muammar Gaddafi

Amnesty International také vyzvala k uvalení úplného zbraňového embarga na Libyi. Podle dostupných informací se totiž libyjské bezpečnostní složky vyzbrojují velkým množstvím zbraní a munice. Hrozí jejich další použití proti demonstrujícím lidem.

Syn Muammara Kaddáfího v televizním vysílání uvedl, že je rozhodnut zbraně použít za každou cenu, aby umlčel protivládní protesty. „Je zcela nepřijatelné, když syn Kaddáfího veřejně prohlašuje, že je připraven zmasakrovat Libyjce jen proto, aby se jeho otec udržel u moci,” uvedl generální tajemník Amnesty International Salil Shetty.

Mezinárodní společenství musí podle Amnesty International dát okamžitě najevo, že se budou všichni zástupci libyjské vlády i představitelé bezpečnostních složek ze svých činů proti mezinárodnímu právu zodpovídat. Jednou z variant, o kterých je třeba diskutovat, je stíhání těchto zločinů Mezinárodním trestním soudem.

Česká republika nesmí násilí v Libyi přehlížet

V mezinárodních médiích vyvolaly pozornost výroky ministra zahraničí ČR Karla Schwarzenberga, který dle dostupných informací odmítl aktivnější angažmá členů EU v Libyi. Svůj postoj odůvodnil tím, že nelze Libyi vnucovat naše představy.

„Je nezbytné, aby mezinárodní společenství na krizi v Libyi bez prodlení reagovalo. Nesmíme se zříkat ochrany lidských práv s tím, že se ‘nemůžeme vměšovat‘“, vyzvala Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

Česká republika se prezentuje jako ochránce lidských práv ve světě, její politika by proto podle Amnesty International měla být konzistentní. „Postoj, který angažmá v Libyi odmítá, dává zelenou těm, kteří v této zemi tvrdě potlačují práva lidí,“ dodala van der Horst.

Aktuální petice

Rusko

RUSKO: Zastavte útoky na civilisty na Ukrajině!

Dne 21. února 2022 podepsal ruský prezident dekret o uznání samozvaných republik na Donbasu. O tři dny později Rusko na Ukrajinu zaútočilo. Podle Putina se jednalo o „speciální vojenskou operaci“ za účelem „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny. Ve skutečnosti došlo k ruské vojenské invazi na Ukrajinu a neomluvitelným útokům na civilisty, včetně dětí. Životy tisíců lidí jsou v ohrožení.

Aktuální počet podpisů: 5525

Podepíšu