Útoky v Bagdádu představují válečný zločin

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 8.12.2009

Za válečný zločin prohlásila Amnesty International dnešní bombové útoky, které v Bagdádu zabily nejméně 120 lidí. Počty zraněných jsou odhadovány na čtyři sta. Pachatelé tohoto zločinu dosud nejsou známi.

Podle dostupných informací dnes v hlavním městě Iráku došlo k přinejmenším pěti explozím. První nálož vybuchla na jihu Bagdádu, když útočníci zjevně chtěli zasáhnout policejní hlídku. Zabili však přitom nejméně 12 studentů, kteří navštěvovali školu v blízkém okolí.Téměř současně explodovaly další čtyři nálože umístěné v automobilech poblíž vládních budov. Podle dostupných informací se jednalo o ministerstva práce, zdravotnictví a vnitra.Amnesty International tyto útoky odsoudila, stejně jako další násilnosti, jejichž oběťmi se stávají civilní obyvatelé Iráku. Některé z těchto násilných akcí mohou mít za cíl opětovně podnítit sektářské rozdělení sunnitských a šíitských muslimů a členů etnických a náboženských menšin, kteří v zemi žijí.Dnešní koordinovaná akce navíc následuje chvíli po té, co se parlament Iráku rozhodl schválit nový volební zákon. Ten má umožnit konání všeobecných voleb na začátku příštího roku.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR