Do rizikových zemí putuje stále větší část celkového exportu vojenského materiálu

V posledních letech se společně s celkovým objemem exportu zvětšuje podíl exportu do zemí, kde je prokázáno závažné porušování lidských práv a kde se zbraně putují do rukou represivních režimů, které nebývají nejlepšími garanty ochrany civilistů, obzvláště, když chtěj tito vyjádřit svůj nesouhlas s vládou či mají ve společnosti nerovné postavení kvůli svému náboženství, etnicitě či z jiného důvodu.

Vzrůstající tendenci ukazuje graf níže: hodnoty na ose Y ukazují, jaký procentuální podíl představuje export do rizikových zemí z celkového objemu exportu vojenského materiálu. Zatímco ještě v roce 2010 tento podíl představoval větší třetinu (35%), v roce 2013 už dosahuje téměř poloviny celkového vývozu (48%). Společně s podílem roste i finanční hodnota tohoto exportu, znázorněná zde velikostí kruhů za jednotlivé roky.

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

8.6.2016

Egypt: dodávky zbraní porušují Smlouvu o obchodu se zbraněmi a může docházet k jejich zneužití

Prakticky polovina členských států EU nedodržuje výzvu zastavit dodávky zbraní a vojenského materiálu do Egypta, které bylo schváleno Radou EU v srpnu 2013.

2.2.2016

Memorandum za zodpovědný vývoz zbraní z ČR

Podle údajů výroční zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu vyvezla Česká republika v roce 2014 vojenský materiál do 35 zemí, které jsou z pohledu dodržování lidských práv dlouhodobě problematické, a kde podle výzkumů Amnesty International dochází k jejich vážnému porušování.