Bulharské sestřičky a lékař získali svobodu

Amnesty International (AI) vítá propuštění pěti bulharských zdravotních sester a lékaře, jenž minulý měsíc přijal bulharské občanství. Případ zdravotníků, kteří byli v Libyi původně odsouzeni k trestu smrti, přinesl nesmírné utrpení všem zúčastněným – zdravotním sestrám a lékaři i rodinám dětí, které byly v nemocnic v Benghází nakaženy virem HIV.

„Vítáme rozhodnutí libyjské vlády, ta by teď ale měla především zahájit proces změn trestní justice, které zajistí, že se nic podobného v budoucnu již nestane,“ říká Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.První rozsudek smrti nad zdravotníky byl zrušen Nejvyšším soudem, během druhého procesu v roce 2006 byl však potvrzen. Zdravotníci si v průběhu věznění stěžovali na mučení, kterým je vyšetřovatelé nutili k přiznání. Amnesty International upozorňovala světovou veřejnost na případ vězněných zdravotníků již několik let. Česká pobočka Amnesty International uspořádala 3. března 2007 protestní demonstraci před libyjskou ambasádou v Praze.

19.10.2015

Smrt afghánského migranta na bulharských hranicích

Bulharsko musí zajistit nezávislé a nestranné vyšetření smrti afghánského žadatele o azyl zastřeleného na bulharsko-turecké hranici.

19.10.2015

Smrt afghánského migranta na bulharských hranicích

2.9.2015

Přes vážné zdravotní problémy zůstává Narges ve vězení

8.1.2016

Marwan propuštěn

Student Marwan byl propuštěn na svobodu 17. prosince 2015, kdy mu původní trest byl snížen na dva měsíce.