Bulharské sestřičky a lékař získali svobodu

Amnesty International (AI) vítá propuštění pěti bulharských zdravotních sester a lékaře, jenž minulý měsíc přijal bulharské občanství. Případ zdravotníků, kteří byli v Libyi původně odsouzeni k trestu smrti, přinesl nesmírné utrpení všem zúčastněným – zdravotním sestrám a lékaři i rodinám dětí, které byly v nemocnic v Benghází nakaženy virem HIV.

„Vítáme rozhodnutí libyjské vlády, ta by teď ale měla především zahájit proces změn trestní justice, které zajistí, že se nic podobného v budoucnu již nestane,“ říká Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.První rozsudek smrti nad zdravotníky byl zrušen Nejvyšším soudem, během druhého procesu v roce 2006 byl však potvrzen. Zdravotníci si v průběhu věznění stěžovali na mučení, kterým je vyšetřovatelé nutili k přiznání. Amnesty International upozorňovala světovou veřejnost na případ vězněných zdravotníků již několik let. Česká pobočka Amnesty International uspořádala 3. března 2007 protestní demonstraci před libyjskou ambasádou v Praze.

5.12.2016

Možné vzkazy Ildarovi - pište!

19.10.2015

Smrt afghánského migranta na bulharských hranicích

Bulharsko musí zajistit nezávislé a nestranné vyšetření smrti afghánského žadatele o azyl zastřeleného na bulharsko-turecké hranici.

19.10.2015

Smrt afghánského migranta na bulharských hranicích

2.9.2015

Přes vážné zdravotní problémy zůstává Narges ve vězení