Zbraně pod kontrolu!

Jedna z nejrušnějších stanic pražského metra, davy cestujících spěchají k nástupišti a mezi nimi několik kalašnikovů s ostrou municí – na fotografiích světově uznávaných autorů. Prostory pražského metra se změní v netradiční galerii, kterou připraví Amnesty International (AI) za podpory Dopravního podniku hl. ml Prahy. Kdy: 1.-15. června 2007 Kde: vestibul stanice metra C Florenc, Praha

Výstava představí fotografie, které ukazují dopad ozbrojeného násilí na lidské životy. Díla předních světových fotografů včetně Guye Tillima, Andrewa Testa, Alixandry Fazziny nebo Zeda Nelsona citlivě nahlížejí na jeden z nejnaléhavějších problémů současnosti.

Světový obchod se zbraněmi není dostatečně kontrolován a zbraně se bez problémů dostávají do rukou pachatelů bezpráví. V důsledku toho nekončí dlouholeté konflikty, lidé v mnoha částech světa žijí ve strachu z ozbrojeného násilí, nedemokratické režimy pokračují v represi.

„Výstava, na které svá díla představují přední autoři zpravodajské fotografie, dokumentuje alarmující skutečnost – svět, ve kterém se zbraně bez problémů dostávají k pachatelům bezpráví,“ uvedl kampaňový koordinátor AI Filip Karel.

V konfliktech v Afghánistánu, Kolumbii, Ugandě a na Pobřeží slonoviny či v chudinských slumech v Rio de Janeiru a Los Angeles. Všude tam je přítomno ozbrojené násilí, které je podporováno neustálým přísunem zbraní.

V prosinci 2006 se vlády světa na půdě OSN rozhodly proti problému zakročit. Hlasovaly pro vznik mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi. Podoba smlouvy se připravuje. „Jednání o zodpovědných dodávkách zbraní právě začala. Aby bylo úsilí úspěšné, musí za ním stát podpora veřejnosti. Realita zachycená na vystavených fotografiích se musí změnit,“ uvedl ředitel české pobočky AI Zdeněk Rudolský.

Mezinárodní obchod se zbraněmi - fakta
Světový obchod se zbraněmi se vymkl kontrole a šíření lehkých a ručních zbraní ve světě se stává jedním z nejnaléhavějších problémů současnosti.

Na světě se pohybuje zhruba 639 milionů kusů ručních a lehkých zbraní. Každým rokem je vyrobeno na 8 milionů dalších.

Každý den přijde v důsledku ozbrojeného násilí o život okolo 1000 lidí.

Na světě je dost kulek na to, aby každého z nás zasáhly hned dvakrát.

Řešení je na dosah ruky. Vlády v roce 2006 rozhodly o vzniku mezinárodní kontroly zbraňových dodávek. Máme příležitost nezodpovědný obchod zastavit.

Pomozte nám dosáhnout účinné smlouvy o kontrole obchodu se zbraněmi! Stáhněte si leták a pošlete pohlednici, která je jeho součástí!

Partneři výstavy:
Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

TBWA/PRAHA

Mediální partneři:
iDNES.cz

Vizeum Connections

Sundayphoto

Radio 1

Mix.cz

16.11.2016

Globální nečinnost umožňuje brutální destrukci Aleppa

Zhroucení syrského příměří, v posledních dnech přineslo zuřivou eskalaci bombardování Aleppa. Podle syrské nezávislé lidskoprávní skupiny Violations Dokumentation Center, nejméně 173 civilistů bylo zabito, převážně ve městě a guvernorátu Aleppo.

8.12.2015

Ozbrojení Islámského státu: důsledek desetiletí nezodpovědného obchodu se zbraněmi. I při exportu z Česka

V důsledku dlouhodobě neregulovaného toku zbraní do Iráku a místní laxní kontroly získala ozbrojená skupina, která sama sebe nazývá Islámským státem (IS), velké množství smrtícího arzenálu, se kterým v Iráku a Sýrii v masovém měřítku páchá válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.

7.3.2016

Sýrie: vládní a ruské síly cílí na nemocnice

Šetření Amnesty International ukázalo, že ruské a syrské vládní síly poslední tři měsíce zřejmě úmyslně cílí nemocnice a jiná lékařská zařízení. Důvodem je snaha udělat prostor pro postup pozemních vojsk do severního Aleppa.

29.1.2016

Lucembursko: Mezery v bankovních regulacích umožňují obchod se zakázanými zbraněmi

Kvůli nedostatečným a neúplným regulacím a politikám ohledně financování zbrojního průmyslu je zde malá šance zastavit banky od financování a investování do výroby a převozu mezinárodně zakázaných zbraní a výzbroje. Ty jsou podle nejnovější výzkumné zprávy Amnesty International používány k vážnému porušování lidských práv.