AI žádá záruky proti zneužití českých zbraní v Afghánistánu

Vláda ČR dnes rozhodla o poskytnutí zbraní formou daru Afghánistánu. Podle informací se má jednat o zbraně v hodnotě 30 milionů korun. Amnesty International (AI) nesouhlasí s dodávkami zbraní, u nichž hrozí, že mohou být použity k porušování lidských práv. V případě Afghánistánu existuje riziko zneužití zbraní.

Afghánské vládě a jejím zahraničním partnerům se nedaří řešit alarmující bezpečnostní situaci. Rozsáhlé zabíjení civilistů páchají nejen ozbrojené povstalecké skupiny včetně Talibanu. Porušování lidských práv se dopouštějí rovněž příslušníci policie a armády, kteří často jednají mimo kontrolu vlády. K zabíjení dochází také při vojenských operacích prováděných silami mezinárodní aliance.

"Žádáme vládu ČR, aby vzala v úvahu celkovou nestabilitu v zemi, především pak případy násilí ze strany afghánských bezpečnostních složek," říká Filip Karel, kampaňový koordinátor AI ČR.

"Uvědomujeme si, že Afghánistán není schopen vybudovat své bezpečnostní složky bez zahraniční pomoci. Nikdo z představitelů ČR si však nemůže dělat iluze o stavu afghánské policie a armády," dodává Filip Karel.

Vhodnějším postupem je, když se ČR podílí na řešení situace v Afghánistánu např. vysláním polní nemocnice, o kterém bylo rozhodnuto tento měsíc.

AI požádala ministryni obrany, aby ČR v případě uskutečnění dodávky uznala zodpovědnost monitorovat nakládání se zbraněmi, které předává do nestabilních oblastí.

19.10.2015

Smrt afghánského migranta na bulharských hranicích

Bulharsko musí zajistit nezávislé a nestranné vyšetření smrti afghánského žadatele o azyl zastřeleného na bulharsko-turecké hranici.

19.10.2015

Smrt afghánského migranta na bulharských hranicích