© Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Saúdská Arábie: Dohoda státních těžařů s FIFA se snaží odvést pozornost od poprav a porušování lidských práv

  Článek

Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) uzavřela čtyřletou dohodu o globálním partnerství se saúdskou státní ropnou těžařskou společností Saudi Aramco. Stane se tak sponzorem mistrovství světa mužů v roce 2026 a mistrovství světa žen v roce 2027.

Dohoda uzavřená se Saudi Aramco je ukázkou tzv. sportswashingu. Jde o strategii, kdy si subjekty podílející se na bezpráví a porušování lidských práv kupují v očích veřejnosti lepší pověst tím, že sponzorují významné sportovní události.

K tomu má Saúdská Arábie dobrý důvod – ve svých věznicích drží řadu pokojných aktivistů a obránců lidských práv. Tamní odpůrci režimu navíc často končí na popravištích. Například v roce 2022 bylo v zemi popraveno na 196 lidí. Rozsudek smrti v Saúdské Arábii někdy hrozí i za pouhý příspěvek na sociálních sítích.

„Je krutou ironií, že saúdskoarabská státní společnost by měla být považována za vhodnou pro sponzorování Mistrovství světa ve fotbale žen, když ženy jako Salma Aš-Šiháb a Manahel al-Otaibi zůstávají vězněny za pokojné vystupování za rovnost pohlaví.“

- Steve Cockburn, vedoucí oddělení hospodářské a sociální spravedlnosti Amnesty


Vzhledem ke skutečnosti, že Saúdská Arábie je v současné době jediným uchazečem také o pořádání mistrovství světa mužů v roce 2034, světový fotbal by mohl být i v nadcházejících letech poznamenán porušováním lidských práv.

„Amnesty International vyzývá FIFA, aby uzavřela závazné dohody se Saúdskou Arábií na ochranu lidí před vykořisťováním, diskriminací a represemi dříve, než dokončí jakoukoli dohodu o pořádání turnaje. Minulý měsíc bylo 12 tamních fotbalových fanoušků ze šíitské menšiny, která v zemi běžně čelí diskriminaci, odsouzeno k trestům odnětí svobody v rozmezí od šesti měsíců do jednoho roku. A to jen za zpívání folklorních chorálů a zveřejňování svých videí online,“ dodal Cockburn.

Saudi Aramco je jeden z největších světových výrobců fosilních paliv a loni vykázal největší roční zisk, jakého kdy společnost dosáhla. Celkem se jednalo o více než 161 miliard dolarů. Amnesty International tehdy naléhala na to, aby příjmy od Saudi Aramco nebyly použity na financování porušování lidských práv a sportswashing.

Saúdská Arábie dosud utratila miliardy za financování sportovních událostí po celém světě. Tamní vláda a její investiční fond vlastní více než 98 % Saudi Aramco, díky čemuž je společnost prostřednictvím dividend a daní hlavním zdrojem příjmů, bohatství a vlivu saúdského království. Mistrovství světa mužů v roce 2026 se bude konat v USA, Kanadě a Mexiku. Místo ženského turnaje v roce 2027 ještě nebylo rozhodnuto.

Aktuální petice

  Saúdská Arábie

Represe v Saúdské Arábii na vzestupu. K trestu smrti vás můžou odsoudit i za příspěvky na sociálních sítích

Přestože Saúdská Arábie v posledních letech usilovně pracuje na zlepšení svého obrazu doma i ve světě, jsou tamní obránci lidských práv, pokojní aktivisté a novináři stále svévolně zadržováni, odsuzováni k dlouhým rokům za mřížemi, bičování, zákazům cestování a někteří z nich i k trestu smrti.

Aktuální počet podpisů: 125

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...