© Private

Soud přezkoumal rozsudek nad saúdskoarabskou aktivistkou – a znovu ji odsoudil k téměř 30 letům vězení

  Článek

Salma Aš-Šiháb byla v srpnu 2022 odsouzena k 34 letům vězení podle protiteroristického zákona a zákona proti kyberzločinu, protože na sociálních sítích sdílela příspěvky podporující práva žen. Nejvyšší soud v lednu 2023 nařídil tento rozsudek přezkoumat. Specializovaný trestní soud sice zrušil trest udělený podle zákona proti kyberzločinu, ale znovu Salmě udělil dlouhý trest ve vězení, tentokrát na 27 let.

Salma Aš-Šiháb je aktivistka ze Saúdské Arábie, doktorandská studentka na Leeds University ve Velké Británii a matka dvou dětí. Byla zatčena kvůli svým příspěvkům na sociálních sítích, ve kterých podpořila práva žen. V březnu 2022 ji Specializovaný trestní soud v Rijádu odsoudil k šesti letům odnětí svobody podle protiteroristického zákona. Státní zástupce se proti rozsudku odvolal a požadoval přísnější trest. V srpnu byl její trest navýšen na 34 let vězení a následným 34 letům zákazu vycestování ze země podle protiteroristického zákona a zákona proti kyberzločinu.

Salma se i proti tomuto rozsudku odvolala. Nejvyšší soud v lednu 2023 rozhodl, že rozsudek musí být znovu přezkoumán. Specializovaný trestní soud následně zrušil trest za kyberzločin, ale potvrdil trest za zločiny podle protiteroristického zákona, a tak Salmu odsoudil ke 27 letům odnětí svobody a 27 letům zákazu cestování.

Tvrdé kroky proti názorům vyjádřeným na internetu jsou jedním z nástrojů používaných Saúdskou Arábií k potlačení disentu. K březnu 2023 Amnesty International zaznamenala 67 případů stíhání jedinců za využití jejich práva na svobodu projevu, svobodné sdružování a pokojné shromažďování. Jsou mezi nimi obránci lidských práv, političtí aktivisté, novináři, básníci a duchovní. Ze zaznamenaného počtu případů je 32 lidí stíháno za pokojné vyjádření názorů na sociálních sítích. Amnesty si je vědoma, že celkový počet takovýchto případů je ovšem mnohem vyšší. 

Aktuální petice

  Saúdská Arábie

Jejich zločin? Hájily svá práva. Teď jsou ve vězení a hrozí jim vysoké tresty

13. března 2019 začal v Rijádu soudní proces s jedenácti ženami zadržovanými od května 2018 ve vazbě bez jakéhokoliv obvinění.

 

Aktuální počet podpisů: 1993 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...