EU musí odmítnout nezákonné aktivity CIA

Amnesty International (AI) bude nadále usilovat o to, aby Rada Evropské unie veřejně odmítla jakoukoli další spoluúčast při převozu zajatců USA podezřelých z terorismu přes území EU. Rada a členské státy musí vyvodit zodpovědnost za toto vážné porušení mezinárodního práva.

Při něm docházelo nebo stále dochází k nezákonným převozům osob, mučení a špatnému zacházení, svévolnému věznění a také k „mizení“ podezřelých lidí. EU by měla vyzvat vládu USA k zastavení těchto praktik. Lidé zodpovědní za toto porušování lidských práv by se měli zpovídat před spravedlností.

Předběžná zpráva o nezákoných převozech zajtaců CIA, kterou připravila zvláštní vyšetřující komise Evropského parlamentu, podporuje dřívější zjištění AI o spolupráci některých členů EU na programu převozu a věznění lidí podezřelých z terorismu. Tato spolupráce probíhala v různém rozsahu od tichého tolerování těchto praktik a jejich skrývání, až k přímé účasti na únosech a nezákonných převozech.

Zpráva přináší důkazy o spolupráci v jednotlivých případech, na kterých se podílely bezpečnostní složky a úřady zemí v Itálii, Švédsku, Velké Británii, Německu, Makedonii a v Bosně a Hercegovině. Zpráva také poukazuje na fakt, že bezpečnostní složky Velké Británie, Německa a Turecka této příležitosti využily k výslechům zadržených lidí.

V souvislosti s obviněními, že docházelo k zadržování podezřelých lidí ve věznicích na území Evropy, zpráva „nemůže vyloučit“, že USA provozovaly utajené věznice v Rumunsku. Údajně také existují informace o možné existenci těchto věznic také v Polsku.

Výbor shromáždil důkazy o nejméně 1.245 letech CIA, které zastavily na území Evropy. Mezi ně patří 336 mezipřistání v Německu, 170 ve Velké Británii, 147 v Irsku, 91 v Portugalsku, 68 ve Španělsku, 64 v Řecku, 57 na Kypru, 21 v Rumunsku a 11 v Polsku. Cílovou stanicí některých z těchto letů bylo Guantánamo.

Z informací vyšetřovací komise Evropského parlamentu a Rady Evropy, stejně jako z dat shromážděných médii a nevládními organizacemi, vyplývá neoddiskutovatelná povinnost evropských vlád vyšetřovat tyto zločiny.

Je třeba, aby byl program nezákonného převozu zajatců objasněn v plném svém rozsahu, včetně spoluúčasti evropských zemí. Evropský Parlament by měl při plnění tohoto cíle sehrát aktivní úlohu.

17.8.2015

Nigérie: Shell se musí přizpůsobit novému závazku vlády a čistit ropné skvrny

Shell se musí vypořádat s novým závazkem nigerijské vlády, která chce řešit ropné znečištění v deltě Nigeru. Musí výrazně zlepšit čistění ropných skvrn.

17.8.2015

Prázdninové školení pedagogů o lidských právech

14.8.2015

Mají ty podpisy smysl....a komu?

Ptáme se často, zda má smysl něco podepisovat. Má. Ale dost záleží na adresátovi...

12.8.2015

Srebrenica: selhání OSN přijmout usnesení je urážkou památky mrtvých

Ruské veto rezoluci Rady bezpečnosti OSN o genocidě ve Srebrenici je urážkou rodin obětí masakru a bude bránit pokusům o usmíření mezi komunitami v Bosně a Hercegovině, říká Amnesty International.