Některé evropské země jsou zapojeny do porušování lidských práv

Sedm evropských zemí, včetně čtyř členů EU, se podílelo na nezákonných praktikách při převozu zajatců CIA, uvedla dnes Amnesty International (AI).

Německo, Itálie, Švédsko, Velká Británie Makedonie, Bosna a Hercegovina a Turecko jsou zapojeny do šesti případů nezákonných převozů zajatců CIA, které AI popisuje ve své zprávě. Všechny případy proběhly podobně – zajatci byli naloženi do letadel a bez jakéhokoli procesu se ocitli ve věznicích v zahraničí. Tam byli podle svých slov vystaveni mučení.

CIA by bez přístupu na evropská letiště a do evropského vzdušného prostoru tyto zajatce převážela mnohem obtížněji. Stručně řečeno, evropské země jsou zapojeny do zločinu USA.

„Evropa se často označuje za ochránkyni lidských práv. Nyní vyšla najevo nepříjemná pravda, že bez pomoci Evropy řada lidí nemusela být vystavena mučení ve věznicích v různých částech světa, uvedl Claudio Cordone, ředitel AI pro výzkum.

„Evropské státy musí změnit svůj postoj „nevidím zlo, neslyším zlo“, který ve věci utajovaných letů uplatňují a podniknout aktivní kroky, aby tuto praktiku na svém území zastavily.“

„Některé země dokonce předávaly zajatce do rukou CIA a nesou tak zodpovědnost za jejich následné mučení a jiné zneužívání.“

Utajené lety navíc ukázaly, že americké tajné služby mohou v Evropě působit mimo dohled zákonů a nemusí se za své činy zodpovídat. EU by měla regulovat aktivity národních i zahraničních tajných služeb.

Evropské vlády spolupráci vytrvale popírají, ale informace získané z různých zdrojů ukazují, že jejich mlčení ničemu nepomůže.

Sedm uvedených zemí bylo do kritizovaného postupu zapojeno v různé míře – některé povolily použít svá letiště a vzdušný prostor, jiné přímo spolupracovaly při zatýkání nebo únosech lidí a předávaly je americkým bezpečnostním službám. Jejich jednání nebo naopak nečinnost jsou v rozporu se závazky danými mezinárodním právem. Musí se ze svých činů zodpovídat.

24.3.2016

Výhodný obchod s Čínou na úkor lidských práv?

Výzva prezidentovi ČR v souvislosti s návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin-pchinga v Praze

9.3.2016

Summit EU + Turecko: Lídři pohřbívají právo žádat o azyl

Neustálá posedlost posílat lidi zpátky do Turecka místo snah o přesídlení a nabízení dalších bezpečných a legálních cest do Evropy poukazuje na znepokojivě nelidský přístup ke zvládnutí současné krize.

22.9.2015

Maďarsko porušuje lidská práva uprchlíků

Maďarsko porušuje lidská práva uprchlíků tím, že jim blokuje přístup k adekvátnímu azylovému řízení na svém území. Dodatky k zákonu, který kriminalizuje „nelegální“ vstup uprchlíků a migrantů do země se záměrem přesunout odpovědnost Maďarska na ty, kteří potřebují mezinárodní ochranu, musejí být zrušeny.

9.10.2015

Uprchlická krize: EU musí formálně varovat Maďarsko, dopouští se totiž porušování závazků a lidských práv

Maďarská vláda investovala více než 100 milionů eur do výstavby plotů na hranicích. Je to třikrát tolik, co vynaloží ročně na přijímání žadatelů o azyl.