Happening za kontrolu obchodu se zbraněmi

Tři čeští ministři, do jejichž kompetence spadá obchod se zbraněmi, mají příležitost připojit se k milionu tváří z celého světa, které požadují zodpovědnou kontrolu obchodu se zbraněmi. Svou osobní účast přislíbil ministr vnitra František Bublan. S aktivisty se setká ve středu 10. května v 8:30 před budovou svého ministerstva.

Amnesty International ČR (AI) pořádá happening na podporu tzv. petice Milion tváří, která chce řešit krizi nekontrolovaného obchodu ze zbraněmi. Cílem Petice je dosažení celosvětové smlouvy, která bude regulovat obchod se zbraněmi a zastaví dodávky zbraní do zemí, které porušují lidská práva. O přijetí této průlomové smlouvy bude OSN jednat v červenci 2006. V současné době mezinárodní právo kontrolu obchodu s lehkými a ručními zbraněmi zcela ignoruje.

Aktivisté AI připraví pro ministry Urbana, Svobodu, Bublana a zaměstnance jejich resortů třídenní happening, který se postupně koná před budovami ministerstev. Aktivisté AI jsou vybaveni fotoaparátem. Lidé budou tedy mít příležitost petici Milion tváří na místě podpořit. „Neúčinná kontrola obchodu se zbraněmi má za následek, že mnoho zemí včetně ČR může beztrestně prodávat zbraně do oblastí, kde zuří občanská válka či kde jsou masivně porušována lidská práva. Jinými slovy, hyenisticky vyděláváme na utrpení lidí,“ říká Petr Vítek z AI.

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

8.6.2016

Egypt: dodávky zbraní porušují Smlouvu o obchodu se zbraněmi a může docházet k jejich zneužití

Prakticky polovina členských států EU nedodržuje výzvu zastavit dodávky zbraní a vojenského materiálu do Egypta, které bylo schváleno Radou EU v srpnu 2013.

2.2.2016

Memorandum za zodpovědný vývoz zbraní z ČR

Podle údajů výroční zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu vyvezla Česká republika v roce 2014 vojenský materiál do 35 zemí, které jsou z pohledu dodržování lidských práv dlouhodobě problematické, a kde podle výzkumů Amnesty International dochází k jejich vážnému porušování.

8.12.2015

Ozbrojení Islámského státu: důsledek desetiletí nezodpovědného obchodu se zbraněmi. I při exportu z Česka

V důsledku dlouhodobě neregulovaného toku zbraní do Iráku a místní laxní kontroly získala ozbrojená skupina, která sama sebe nazývá Islámským státem (IS), velké množství smrtícího arzenálu, se kterým v Iráku a Sýrii v masovém měřítku páchá válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.