Podrývání globální bezpečnosti

Česká republika patří mezi přední státy, které vyvážejí zbraně a vojenský materiál do rizikových zemí, kde hrozí jejich zneužívání. Skutečnost, na kterou dlouhodobě upozorňuje Amnesty International ČR, potvrdila dva týdny po vstupu ČR do Evropské unie také zpráva evropské sekce AI, nazvaná "Undermining Global Security.

The European Union's Arms Export", zveřejněná dnes v Bruselu. Tato zpráva obsahuje také některé nové informace o vývozech českých zbraní. V letech 2000 a 2001 prodalo Ministerstvo vnitra ČR soukromým firmám zbraně ze skladů bývalých Vojsk MV. Šlo řádově o stovky kulometů, desítky tisíc samopalů, ale také o desítky pancéřových pěstí.
V únoru 2002 Ministerstvo vnitra ČR oznámilo záměr odprodat též nahrazované pistole CZ 75 v počtu čtyřiceti pěti tisíc kusů. Náměstkyně ministra Anna Štanclová přitom v odpovědi na dotaz deníku Právo uvedla, že ministerstvo není schopno zabránit následnému re-exportu zbraní do citlivých regionů světa.

Česká zbrojovka a.s. zorganizovala licenční výrobu pistole CZ 75 v Turecku, a to spolu s místní firmou Roketsan. Zbraň obdržela nový název TRUVA. Turecko však má špatnou kontrolu vývozu zbraní a hrozí, že bude tyto zbraně dodávat bezpečnostním složkám ve státech masivně porušujících lidská práva.

Firma Fly-Euro Security Products vyrábí elektrošokové zbraně Skorpion 200 a Power 200, které jsou vyváženy do 14 zemí celého světa. Z hlediska české legislativy jde o běžné zboží, které lze exportovat bez zvláštního licenčního řízení. V mnoha cílových zemích však hrozí nebezpečí, že tyto výrobky budou namístě nebo po re-exportu užity k mučení.

Amnesty International mezi lety 1999 a 2003 zaznamenala mučení elektrickými šoky v 87 zemích světa. Tato praxe nezřídka vede k nevratnému poškození zdraví, nebo i k usmrcení obětí. Některými z vývozů porušuje ČR mezinárodní smlouvy, zejména Kodex EU o obchodu se zbraněmi a Ottawskou dohodu o zákazu protipěchotních min, na což AI ČR upozornila již 20. října 2003 ve zprávě "Nekontrolované šíření zbraní podporuje chudobu a utrpení". Nedostatky v české aplikaci Kodexu EU konstatovala i listopadová zpráva Evropské komise.

Pro více informací kontaktujte: Karel Dolejší Koordinátor kampaně "Zbraně pod kontrolu!" Amnesty International ČR Tel.: +420 606 175 602

Zprávu "Undermining Global Security. The European Union's Arms Export" v angličtině je možné po domluvě získat v kanceláři Amnesty International ČR, Palackého 9, Praha 1. Tel.: +420 724 133 134 Email: Press@amnesty.cz

11.4.2016

Soudní slyšení Narges Mohammadiové se bude konat 20. dubna

12.8.2015

Srebrenica: selhání OSN přijmout usnesení je urážkou památky mrtvých

Ruské veto rezoluci Rady bezpečnosti OSN o genocidě ve Srebrenici je urážkou rodin obětí masakru a bude bránit pokusům o usmíření mezi komunitami v Bosně a Hercegovině, říká Amnesty International.

18.10.2015

Setkání nad novou strategií Amnesty

16.9.2015

Vietnam v rámci amnestie nepropustil žádné politické vězně