Nový protiteroristický zákon jako záminka k uvěznění Badawího právníka

Uvěznění předního právníka a ochránce lidských práv v Saúdské Arábii představuje novou ránu pro lidskoprávní situaci v zemi. Waleed Abu al-Khair byl odsouzen v Džiddě k patnácti rokům vězení, po tomto trestu bude mít navíc po stejnou dobu zakázáno vycestovat. Právníka, který zastupoval mnoho obětí porušování lidských práv, mezi nimi i Raífa Badawího, odsoudili mimo jiné za „navádění mezinárodních organizací proti vládě“ a „porušení oddanosti vládci“. „Odsouzení Waleeda Abu al-Khaira na základě obvinění týkajících se národní bezpečnosti je zcela neopodstatněné a poukazuje na znepokojující skutečnost, že nový protiteroristický zákon bude Království využívat k utiskování pokojného politického disentu,“ řekl Said Boumedouha, místopředseda Programu Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku. „Tím, že pokojného aktivistu odsoudily na patnáct let, vyslaly saúdské úřady jasnou zprávu, že ti, kteří vládu důrazně kritizují, budou přísně potrestáni za pouhé vyjádření názoru. Waleed Abu al-Khair je vězeň svědomí, musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn a jeho trest musí být okamžitě zrušen.“ K odsouzení se pro Amnesty International vyjádřila i advokátova žena, Samar Badawíová. Řekla, že ačkoliv ji zpráva nejprve rozesmutnila, je na svého manžela hrdá. „Je to nespravedlivé a utiskující soudní rozhodnutí a Waleedův postoj, kterým odmítá uznat legitimitu tohoto soudu a odvolat se, zasluhuje úctu.“ Waleed Abu al-Khair je poslední v dlouhém seznamu lidskoprávních aktivistů, které úřady v Saúdské Arábii v posledních měsících pronásledovaly, zastrašovaly nebo uvěznily.

11.1.2016

Saúdská Arábie: Po bičování Raífa Badawího následoval rok krvavých represí

Uplynul rok od veřejného bičování bloggera Raifa Badawiho kvůli jeho uplatňování práva na svobodu projevu. Od té doby se lidskoprávní situace v Saúdské Arábii stále zhoršuje.

9.12.2015

Rusko: Mírový aktivista uvězněn podle nového zákona

5.11.2015

Mexiko: Prudký nárůst počtu zpráv o mučení odkrývá prohlubující se krizi lidských práv

24.6.2015

Saúdská Arábie: Každá rána bičem je porušením mezinárodního práva

Amnesty International vede kampaň za propuštění Raífa od doby, kdy byl v roce 2012 zatčen. Úřady Saúdské Arábie na výzvy politiků ani aktivistů nereagují.