Odpověď ministra vnitra Milana Chovance ve věci přijetí syrských uprchlíků

AI ČR získala vyjádřená ministra vnitra ze dne 10. 7. 2014, kterému naši petici předal k řešení premiér Bohuslav Sobotka. Z vyjádření citujeme podstatnou část: "Za ministerstvo vnitra odkazuji na dopis, který jsem již zasílal Vaší organizaci k této problematice v dubnu tohoto roku. Jak jsem psal již v dubnu, ministerstvo vnitra je připraveno v takto strukturované pomoci syrským uprchlíkům pokračovat i nadále, a dostát tak svým závazkům v oblasti solidarity se státy zasaženými touto uprchlickou vlnou. Ministerstvo vnitra však nadále zastává názor, že Česká republika není a nebude pro syrské uprchlíky vnímána jako země cílová, a navrhované programy by tak v případě České republiky vysoce pravděpodobně skončily sekundární migrací do některé ze zemí, v nichž je dostatečně silná syrská diaspora. Z tohoto důvodu se Česká republika zatím neplánuje většího přesídlování syrských uprchlíků účastnit."

12.9.2016

BBC: Situace syrských uprchlíků v Libanonu se ještě zhoršuje - stát zpřísňuje zákony

8.10.2015

Konference o západní balkánské cestě a zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Bruselu

Zítra proběhne další důležitá schůzka k migraci. Amnesty vyzývá evropské lídry: zaměřte se na legální a bezpečné cesty a důstojné zacházení s uprchlíky a migranty.

7.10.2015

19.10.2015

Smrt afghánského migranta na bulharských hranicích

Bulharsko musí zajistit nezávislé a nestranné vyšetření smrti afghánského žadatele o azyl zastřeleného na bulharsko-turecké hranici.