Reakce středoškolských studentů na téma migrace a uprchlictví

7. dubna se v rámci projektu Amnesty International FAIR PLAY konal workshop na Gymnáziu Na Vítězné pláni. Workshop byl zaměřen na téma migrace a uprchlictví. V závěru byli studenti požádáni o sepsání svých dojmů z akce. Měli krátce odpovědět na dvě otázky: „Co jste se dověděli nového?“ a „Co Vám utkvělo v paměti?“. Zde je ukázka těch nejzajímavějších reakcí:

1. Co jsem se dověděla nového?

„Člověk si ani neumí představit, jaké uprchlictví je. Slečny se nám to díky příběhům snažily nastínit a to byla úžasná zkušenost.“

Co mi utkvělo v paměti?

„Spoustě cizincům se líbí u nás. Zvláštní, že Češi odtud chtějí pryč, zatímco cizinci k nám přicházejí za lepším životem.“

2. „Nevěděla jsem, že je tak těžké dostat azyl jak v ČR, tak kdekoliv jinde. A zaujalo mě, že i v dnešní době je tolik uprchlíků (některým se ani nepodaří připlout, protože zemřou cestou…).“

3. „Sice jsem se nedozvěděla nic opravdu nového, ale bylo to velmi dobré shrnutí všeho, co se týká uprchlíka. Moc se mi líbily konkrétní příběhy, které mi utkvěly v paměti a jistě tam budou dlouho.“

4. „Nově jsem se dozvěděl, že i v ČR jsou problémy s udílením občanství cizincům navzdory tomu, že splňují podmínky. Nejlépe si pamatuji příklad od Amnesty (https://www.youtube.com/watch?v=_OUpsWCvE38, pozn. red.), kdy prohodili role Evropy a Afriky (lidé migrují z Evropy pryč).“

16.8.2016

Austrálie: Týrání a zneužívání uprchlíků na Nauru

Vyšetřování na odlehlém ostrově v Pacifiku odhalilo utajované úmyslné špatné zacházení s uprchlíky a žadateli o azyl.

19.5.2016

„Refugees Welcome Index“ Amnesty: politiky vlád neodrážejí veřejné mínění

Čína, Německo a Británie jsou na vrchních příčkách seznamu, který ukazuje míru ochoty přijímat uprchlíky. Rusko je na konci. Celosvětově by u sebe doma uprchlíky ubytoval jeden člověk z deseti, v sousedství by je ubytovali tři z deseti.

16.11.2015

Lídři G20 musí ukázat státnictví

V souvislosti s pařížskými útoky apeluje Amnesty na světové lídry: buďte opravdoví státníci nesnižujte se k anti-uprchlické rétorice!

29.3.2016

RESPEKT K ZÁVAZKŮM. UPRCHLICKÁ PROBLEMATIKA

Jakýkoli stát v izolaci nefunguje dobře. Proto státy spolupracují s dalšími v řadě nadnárodních oblastí: obchod, politika, lidská práva... Současně stát nemůže efektivně fungovat bez dodržování mezinárodního práva. Jde o klíčový prvek kooperace jako celku: hrát podle společných pravidel.