3 minuty stačí...a změníte něčí život

Amnesty International ČR (AI) odstartovala ve středu 18. června už počtvrté svou největší každoroční kampaň 3 minuty stačí. Na co stačí? Na záchranu života nespravedlivě vězněného člověka. Zhruba tolik času totiž potřebujete k návštěvě webu 3minutystaci.cz nebo k podpisu u studentů v ulicích.

Kampaň 3 minuty stačí probíhá celorepublikově a letos se do ní zapojilo dvanáct středních škol a gymnázií. Účastní se zahajovací akce celé kampaně nazvané „Dopisy v ulicích“. Nejprve jsou proškoleni o případech vězňů, aby mohli následně vyrazit do ulic, přiblížit kolemjdoucím osudy jednotlivých vězněných a následně sbírat jejich podpisy.

Hlavním cílem je upozornit na případy lidí, jejichž práva byla hrubě porušena a jejich prostřednictvím také na daný problém, kterému čelí obyvatelé dané země. Získáním minimálně 5000 podpisů chce AI pomoci situaci vězňů zlepšit a přispět k jejich propuštění.

Kde a kdy školáci vyráží do ulic?
18. června
Vyšší odborná a Střední škola, České Budějovice
Gymnázium Hořice
SOŠ Poděbrady
Gymnázium Teplice
Gymnázium Dr. Šmejkala, Ústí nad Labem
OA Pařížská, Ústí nad Labem

20. června
Gymnázium Benešov
ZŠ Kladruby

23. června
Gymnázium Čelákovice
Biskupské gymnázium J. N. Neumanna, České Budějovice
Gymnázium F. Palackého, Neratovice
Gymnázium Mnichovo Hradiště

A komu bude Amnesty letos pomáhat?
Eskinder Nega je etiopský novinář. Psal články, ve kterých kritizoval vládu. Soud ho za to obvinil z terorismu a před dvěma lety poslal na 18 let do vězení. Proces byl prokazatelně nespravedlivý a Eskindera ve vazbě mučili. Novinář přitom jenom hájil svobodu slova.

Jevgenij Vitiško je ruský aktivista z ekologické organizace v severním Kavkazu. Dlouhodobě kritizoval devastaci přírody v souvislosti se stavbou stadionů pro olympiádu v Soči. Rusko ale kritiku odmítlo a aktivisty se snaží umlčet. Jevgenije odsoudili v únoru 2014 na 3 roky za pokojné uplatňování svobody projevu.

Liu Siao-po je čínský literární kritik a držitel Nobelovy ceny míru. Ve svých textech a v dokumentu Charta 08 usiloval spolu s dalšími intelektuály o demokratizaci země a svobodu slova. Reakce vlády? 11 let za mřížemi. A pro jeho ženu Liu Sia, básnířku a fotografku, domácí vězení. Už 4 roky prakticky v izolaci, bez návštěv, telefonu nebo internetu. Přitom nebyla nikdy obviněna ani odsouzena.

23.11.2016

Maraton psaní dopisů už klepe na dveře...

Přidejte se k největší světové kampani za nespravedlivě vězněné a utlačované!

19.9.2016

CNN: Život hendikepovaného syrského uprchlíka v Řecku

29.4.2016

Historický průlom v oblasti práv transsexuálů v Norsku

11.2.2016

Čchen Čen-pching je ve Finsku se svou dcerou

Čchen Čen-pching z hnutí Falun Gong žije se svou dcerou konečně svobodný život ve Finsku.