Martinské překvapení na Živé knihovně na Waldorfu

Termín Živé knihovny na Waldorfské ZŠ v Brně letos připadl na 11. listopadu, celá akce tak proběhla v duchu martinských slavností. Studenti 8. třídy si mohli popovídat během knihovny se čtyřmi zajímavými osobnostmi, pro které si připravili milé překvapení v podobě výborných martinských rohlíčků.

Termín Živé knihovny na Waldorfské ZŠ v Brně letos připadl na 11. listopadu, celá akce tak proběhla v duchu martinských slavností. Studenti 8. třídy si mohli popovídat během knihovny se čtyřmi zajímavými osobnostmi, pro které si připravili milé překvapení v podobě výborných martinských rohlíčků.

Při Živé knihovně se mohli studenti ve skupinkách setkat se zástupci několika menšin. Romská aktivistka Alica Heráková jim vyprávěla svůj příběh o hledání identity. Alica vyrůstala bez kontaktu se svou romskou rodinou a když objevila svůj původ, začala se angažovat v romské tématice. Studenti oceňovali upřímnost Alice, její nadšení a také obdivovali miminko, které měla na knihovně s sebou.

Velmi studenty zaujal také pan Jiří, bývalý učitel, který je už přes dvacet let bez domova. Bezdomovcem se stal po shodě několika nepříjemných událostí, nerezignoval však a zůstává aktivním a velmi inspirativním člověkem. „Jste strašně odvážnej. Nevzdávejte to,“ vzkázali studenti Jiřímu, se kterým si povídali nejen o tom, jak snadné je skončit na ulici, ale také o divadle a o jazycích. Chvíli spolu dokonce mluvili i německy.

Příběh další knihy má orientální, i když trochu trpkou, příchuť. Assem Attasi je napůl Syřan a studentům proto vyprávěl o rodné Sýrii a o válce, která zemi sužuje. „Čtenáře“ hodně zajímalo, jak musí být těžké mít rodinu a kamarády tak daleko a navíc ve válečné oblasti. Zajímali se ale i o zvyky a životní styl muslimů.

Jiný příběh na knihovně vyprávěl Vítězslav Slíva. Vítek je gay a kluci se mu vždy líbili, nikdy ale neměl potřebu svou orientaci řešit. S žáky si povídal nejen o předsudcích, se kterými se běžně potkává, ale také o svých zájmech, studiu, práci a také o šamanismu, který ho velmi zajímá.

Po Živé knihovně se studenti zúčastnili ještě mediálního workshopu, kde se dozvěděli víc o tom, jak mohou média reprodukovat předsudky vůči menšinám a manipulovat s lidmi. Workshop tím navázal na knihovnu a doplnil informace, které se studenti dozvěděli z vyprávění živých knih. Z martinsky laděného dne tak odcházeli s novými zkušenostmi a mnoha podněty k přemýšlení.

Nela Armutidisová

3.8.2016

Prague Pride 2016 s Amnesty

Živá knihovna, průvod i promítání Amnesty video dokumentu.

14.6.2016

Komiksy na zdech, jejich hlavní hrdinové naživo

Amnesty International a Městská knihovna v Praze představí výstavu komiksů inspirovanou „živými knížkami“ – příslušníky menšin, kteří se podílejí na Amnesty vzdělávacím programu. Živá knihovna v opravdové knihovně přímo s lidmi, o kterých vyprávějí komiksy.

27.7.2016

Živě.cz o omezování internetu po pokusu o puč v Turecku

1.3.2016

Poprvé živou knihou

Pushpa pochází z Indie a v Čechách žije střídavě už přes 20 let. Nedávno se stala živou knížkou a v rámci živé knihovny vypráví studentům například o rozdílech života ČR a Indii.