Dánsko: Parlament musí odmítnout tvrdé změny uprchlického zákona

UPDATE: Dánský parlament v úterý 26. ledna schválil změny v azylovém zákoně. John Dalhuisen, ředitel Amnesty pro Evropu a Střední Asii, k tomu řekl:

"Prodlužování utrpení zranitelných lidí, kteří byli odděleni od svých rodin konfliktem nebo pronásledováním je jednoduše špatné. Dnešní hlas dánského parlamentu ukazuje, že podporuje odebrání majetku, na kterém lidé lpí, ale chce také zbytečně prodloužit jejich oddělení od svých blízkých. To je smutný odraz toho, jak je Dánsko daleko od své historické podpory mezinárodních norem zakotvených v Úmluvě o právní ochraně uprchlíků. Evropské státy musí zastavit tento tristní závod ke dnu a musí začít plnit své mezinárodní závazky tím, že budou dodržovat lidská práva uprchlíků a jejich důstojnost. Cokoliv menšího je zradou naší společné lidskosti."

---
Podle Amnesty International by navrhované změny dánského azylového zákona měly zničující důsledky pro uprchlíky. Byl by jim odebrán majetek, hlavě by ale byli nuceni čekat roky, než by se mohli znovu spojit se svými blízkými z válečných zón a uprchlických táborů.

Zavedení jedné z částí změny zákona by znamenalo, že by váleční uprchlíci museli projít čekací lhůtou dlouho tři roky před tím, než by se k nim mohli připojit jejich rodinní příslušníci. Samotný proces slučování rodin by pak mohl trvat další roky.

“Je prostě kruté nutit lidi, kteří utíkají před konflikty, aby si vybrali mezi dvěma možnostmi: vzít své blízké na život ohrožující cestu, nebo je zanechat na místech, kde budou dále trpět, až do té doby, než se budou moci bezpečně připojit ke své rodině,” komentuje situaci Gauri van Guliková, zástupkyně ředitele Amnesty International pro Evropu a střední Asii.

“Odloučení může mít zničující dopad na rodiny, včetně jejich schopnosti vyrovnat se s traumaty, integrovat se a přizpůsobit se životu v nové zemi,” dodává.

Přestože se veřejnost ohradila vůči návrhu dánské vlády o konfiskaci části majetku uprchlíků, jsou zde další, velice závažná opatření s dalekosáhlými důsledky, které rychle procházejí tamním parlamentem. Mimo jiné jde o zpřísňování podmínek pro získání trvalého pobytu, omezení doby platnosti dočasných povolení k pobytu a zavedení vysokých poplatků pro podání žádosti o sloučení s rodinou (v současnosti 7000 dánských korun, v přepočtu 900 euro nebo 24000 českých korun za jednu žádost) a také povinnosti uhradit cestu rodinných příslušníků do Dánska.

Vláda přiznala, že bude nadále podporovat tyto návrhy, přestože by mohly  porušovat Článek 8 Evropské úmluvy o lidských právech, který zaručuje právo na rodinný život. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) upozornil, že hrozí porušení dalších článků Evropské úmluvy a mezinárodní Úmluvy o právech dítěte. Všechna opatření – včetně listopadových změn zákona, které umožňují policii zadržení žadatelů o azyl bez soudního dohledu – jsou součástí vládního programu, jehož účelem je udělat z Dánska méně atraktivní zemi pro uprchlíky.

26. ledna je naplánováno hlasování, kvůli kterému se z těchto návrhů může stát zákon.

Amnesty International apeluje na ostatní státy, aby usilovali o změnu znepokojující dánské politiky vůči uprchlíkům, až bude ve čtvrtek prověřována OSN.

“Mezinárodní společenství musí zastavit úpadek dánského přístupu k uprchlíkům. Dánsko bylo jednou z prvních zemí, které podporovaly vznik Úmluvy o uprchlících, přesto se dnes snaží znesnadňovat život uprchlíkům způsobem, který ohrožuje bezpečnost a zdraví jejich rodin,” řekla Gauri van Guliková.

17.8.2016

Aktuálně.cz: Austrálie zavře uprchlický tábor na Papui-Nové Guineji

11.2.2016

Syrská uprchlická krize v číslech

(vydáno 3. 2. 2016)

8.3.2016

Summit EU + Turecko: Lídři pohřbívají právo žádat o azyl

Neustálá posedlost posílat lidi zpátky do Turecka místo snah o přesídlení a nabízení dalších bezpečných a legálních cest do Evropy poukazuje na znepokojivě nelidský přístup ke zvládnutí současné krize.

13.10.2015

Otázky a odpovědi o migraci

Vše, co byste měli vědět o migraci, na jednom místě.