Přes 600 studentů se během 2 let potkalo s Amnesty živou knížkou.

Projekt "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" je u konce, lidskoprávní vzdělávání v Amnesty ale jede dál.

Česká Amnesty se od srpna 2014 do dubna 2016 zaměřila na prevenci diskriminace, rasismu a xenofobie na školách. Projekt "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" se soustředil na Prahu a Ústí nad Labem. Odborníci ze vzdělávacího oddělení Amnesty uspořádali 15 projektových dnů pro 639 žáků ze základních a studentů středních škol. Bez možnosti sebevzdělávání nezůstali ani učitelé - pro pedagogy byly uspořádány 3 semináře.

Právě končící projekt byl unikátní tím, že jeho nedílnou součástí byli zástupci nejrůznějších menšin žijících v České republice - Romové, Vietnamci, uprchlíci, hendikepovaní nebo lidé s odlišnou sexuální orientací.Ti jsou takzvanými živými knížkami - a i v nich se dá číst: vyprávějí svůj příběh a mladí lidé se jich pak v malých skupinkách mohou ptát na cokoli, co je na jejich osudu zajímá. Amnesty tak usiluje o to, aby žáci a studenti vnímali živé společenské problémy prostřednictvím lidských práv. Setkání s živými knížkami jim pomůže reflektovat své stereotypy, předsudky a naučí se s nimi pracovat. Už v minulosti se ukázalo, že živé knihovny jsou pro to skvělý nástroj. Proto s nimi Amnesty ani teď nekončí.

Díky projektu "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" se Amnesty se svými vzdělávacími aktivitami mohla dostat i do od Prahy vzdálenějších regionů a menších škol. Navázala dlouhodobou spolupráci s mnoha školami a vytvořila síť několika desítek příslušníků menšin, kteří chtějí být i nadále živými knížkami a jezdit s Amnesty za mladými lidmi vyprávět své příběhy. Už teď jsou v plánu další živé knihovny na dalších školách.

1.3.2016

Poprvé živou knihou

Pushpa pochází z Indie a v Čechách žije střídavě už přes 20 let. Nedávno se stala živou knížkou a v rámci živé knihovny vypráví studentům například o rozdílech života ČR a Indii.

1.3.2016

Amnesty na NGO Marketu 2016

Letošní bonus – Živá knihovna s aktivisty a zaměstnanci Amnesty!

6.6.2015

Ghettofest opět s Živou knihovnou

15.9.2015

Živá knihovna Amnesty na Foru 2000

Přijďte si zažít na vlastní kůži unikátní vzdělávací projekt Amnesty International – živou knihovnu!