Autorka ceněného dokumentu z Maďarska přijede do Prahy!

Přijďte na promítání vítězného filmu festivalu Jeden svět 2014

Verdikt v Maďarsku

besedu s režisérkou Eszter Hajdú

.

Tři roky sledoval štáb soud se čtyřmi maďarskými přívrženci krajní pravice, kteří byli obviněni ze série rasově motivovaných vražd šesti Romů, včetně dětí. Dopadení pachatelů trvalo více než rok, samotné projednávání případu se vleklo zejména kvůli nedostatku důkazů a zásadním pochybením policie. Díky neustálé přítomnosti kamer v soudní síni se režisérce Eszter Hajdú podařilo zachytit dramatický průběh ostře sledovaného procesu, k jehož medializaci přispěl světově známý maďarský hraný film Je to jen vítr uvedený na Jednom světě v roce 2013. Dospěje proces k rozuzlení, které přinese třem pozůstalým romským rodinám zadostiučinění? Mohou důvěřovat ve spravedlnost maďarského státu?

15. října od 20:00 v Café Kapmpus

Náprstkova 10, Praha 1

Diskuse bude probíhat v angličtině. Vstup je volný.

3.8.2016

Prague Pride 2016 s Amnesty

Živá knihovna, průvod i promítání Amnesty video dokumentu.

8.4.2016

Mezinárodní trestní soud: Bembův verdikt je historickým krokem vpřed pro oběti sexuálního násií

Jean-Pierre Bemba byl 21. března 2016 Mezinárodním trestním soudem shledán vinným za své zločiny.

22.9.2015

Maďarsko porušuje lidská práva uprchlíků

Maďarsko porušuje lidská práva uprchlíků tím, že jim blokuje přístup k adekvátnímu azylovému řízení na svém území. Dodatky k zákonu, který kriminalizuje „nelegální“ vstup uprchlíků a migrantů do země se záměrem přesunout odpovědnost Maďarska na ty, kteří potřebují mezinárodní ochranu, musejí být zrušeny.

8.9.2015

Vlaky na cestě nikam – drsné přivítání pro uprchlíky v Maďarsku

Výzkumnice Amnesty popisuje situaci migrantů v Maďarsku.