Amnesty k summitům OSN o uprchlících a migrantech

OSN má za cíl koordinovaný a humánnější postup zemí směrem k uprchlíkům. V úterý pořádá summit o uprchlících i prezident USA Obama.

OSN a americký prezident Barack Obama hostí dnes a zítra summity o uprchlících a migrantech

Amnesty při té příležitosti znovu upozorňuje na lidskoprávní rozměr uprchlické krize: Důraz klademe zejména na vznik systému, který by zajistil lépe organizované, férové a transparentní sdílení odpovědnosti za uprchlíky. Státy by se měly domluvit na jasných kritériích, podle kterých budou uprchlíci přerozdělováni do jednotlivých zemí. Kritéria by měla být založena na reálných možnostech zemí přijmout uprchlíky (HDP, počet obyvatel, nezaměstnanost, počet již přijatých uprchlíků atp.). Tento systém by nebyl povinný, jelikož státy nemohou být nuceny se podílet. Nicméně by jasně definoval, jakou měrou by se jednotlivé státy podílet měly tak, aby byl stav férový.

V praxi by to znamenalo přesidlování nejzranitelnějších uprchlíků (oběti mučení, sexuálního násilí, děti a mladistvé bez doprovodu, vážně nemocní atp.) ze zemí sousedících se zeměmi, odkud lidé prchají. Tyto země totiž hostí největší počty uprchlíků, což na ně klade obrovský tlak. 86% světových uprchlíků žije v rozvojových zemích. Znamenalo by to přijímání lidí přímo z „krizových zón“ a umožnilo organizovanější postup a omezilo nelegální převaděčství a nebezpečné cesty přes moře, při kterých každoročně tisíce lidí umírají.

V dubnu uvedl generální tajemník OSN Pan Ki-mun, že by bylo nutné přijmout 10% uprchlíků z těchto zemí ročně. To odpovídá počtu 2,1 milionu lidí, což je 0,03 světové populace. Pro srovnání Libanon, který má 4 miliony obyvatel, hostí nyní přes milion syrských uprchlíků, Jordánsko přes 600 000 a Turecko již více než 3 miliony. Tato čísla ukazují, jak nespravedlivě jsou uprchlíci celosvětově rozděleni. A summit by měl napomoci toto odstranit.

Řešení musí být dlouhodobé a systematické a je třeba, aby státy ustavily permanentní systém sdílení odpovědnosti.

Současná uprchlická krize je vážná, ale není neřešitelná, pokud by byla politická vůle ji reálně a efektivně řešit. Nezmizí, dokud jí politici nebudou čelit se vztyčenými hlavami, spoluprácí a sdílením odpovědnosti.

6.6.2016

Kritika Amnesty vůči dohodě EU-Turecko o migrantech na serveru idnes

12.1.2016

NĚMECKO: Reakcí na opovrženíhodné sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem nesmí být rasová nenávist ani diskriminace.

Podle Amnesty International musí německé úřady zajistit, aby pachatelé sexuálního násilí ze silvestrovské noci stanuli před soudem, bez ohledu na to, odkuď pocházejí. Současně by ale měly chránit uprchlíky a migranty před rasismem, který tyto útoky vyvolaly.

19.7.2015

Fatima Rahimi o uprchlících

Fatima Rahímí o své cestě z Afghánistánu, a o mnoha dalších aspekteh v DVTV.

22.9.2015

Maďarsko porušuje lidská práva uprchlíků

Maďarsko porušuje lidská práva uprchlíků tím, že jim blokuje přístup k adekvátnímu azylovému řízení na svém území. Dodatky k zákonu, který kriminalizuje „nelegální“ vstup uprchlíků a migrantů do země se záměrem přesunout odpovědnost Maďarska na ty, kteří potřebují mezinárodní ochranu, musejí být zrušeny.