Nobelova cena míru: zasloužený vítěz, zbývá ale ještě hodně práce

Generální tajemník Amnesty International Salil Shetty k ocenění Organizace pro zákaz chemických zbraní.

„Je to zasloužený vítěz a rozhodnutí, které potvrzuje mezinárodní zásady proti používání chemických zbraní a jiných zakázaných zbraní, které způsobují nevýslovné utrpení. Je to včasná připomínka všem vládám i těm, kteří bojují v ozbrojených konfliktech, že války mají pravidla, která musí být respektována.

Zákaz chemických zbraní je jedním z příkladů těchto důležitých pravidel, jejichž cílem je ušetření civilistů. Nedávná dohoda v Sýrii byla pozitivním krokem k odstranění zakázaných chemických zbraní z bojiště, nemůžeme však ztrácet z ohledu ani ohromnou lidskoprávní krizi v zemi. Nikdo nebyl za současné válečné zločiny v Sýrii včetně hrozivých útoků chemickými zbraněmi hnán k zodpovědnosti.

Konvenční zbraně jsou i nadále využívány k páchání masových krutostí. Dnešní oznámení musí přimět mezinárodní společenství k ukončení masových násilností v Sýrii a k adresování odpovědnosti za válečné zločiny spáchané všemi stranami konfliktu.“

12.8.2016

Euro: České vrtulníky skončily v Libyi i přes zákaz OSN

17.12.2015

Švédsko, hlavní vývozce vojenského materiálu, upřednostnilo lidská práva před prodejem zbraní!

Švédský parlament doporučil snížit vývoz zbraní do nedemokratických zemí.

15.12.2015

MFD se zaměřila na vývozy českých zbraní do Saúdské Arábie

29.1.2016

Lucembursko: Mezery v bankovních regulacích umožňují obchod se zakázanými zbraněmi

Kvůli nedostatečným a neúplným regulacím a politikám ohledně financování zbrojního průmyslu je zde malá šance zastavit banky od financování a investování do výroby a převozu mezinárodně zakázaných zbraní a výzbroje. Ty jsou podle nejnovější výzkumné zprávy Amnesty International používány k vážnému porušování lidských práv.