Turecko: Protesty zvýšily obavy nad dodávkami slzného plynu

Amnesty International vyzvala všechny země k přerušení dodávek slzného plynu, obrněných vozů a dalších prostředků pro potlačování nepokojů do Turecka.

Amnesty požaduje přerušení dodávek, dokud turecké úřady nezaručí práva demonstrantů na pokojné sdružování a svobodu projevu. Tato výzva reaguje na to, že turecká policie v minulém týdnu znovu k rozehnání protestů v Istambulu a dalších městech po celé zemi ve velkém použila slzný plyn a vodní děla. Nová vlna demonstrací začala potom, co byli v úterý při policejním zásahu v jižní provincii Hatay za nejasných okolností zabiti mladí demonstranti.

Podle médií objednaly turecké úřady mimořádnou dodávku prostředků pro kontrolu nepokojů, obsahující 100 000 kanystrů slzného plynu a více než 100 obrněných vozů. Slzný plyn by měl být dodán z Brazílie, Indie, Jižní Koreje a USA. Některé zprávy mluví dokonce o ještě větších zakázkách a tvrdí, že Národní policie již v roce 2013 koupila 150 000 kazet slzného plynu. Kromě Brazílie, Indie, Jiží Koreje a USA vyvážely do Turecka prostředky pro kontrolu nepokojů také Belgie, Čína, Hong Kong, Izrael, Velká Británie a Česká republika.

Na základě informací Licenční správy Ministerstva průmyslu a obchodu udělila Česká republika do Turecka v roce 2010 licenci na vývoz elektrických paralyzérů, náhradních sprejů do nich a pepřových sprejů, v roce 2011 pak licenci na vývoz elektrických paralyzérů a pepřových sprejů. V obou případech není blíže uveden typ vyvezeného zboží, množství ani koncový uživatel.

Nová dodávka objednaná tureckými úřady nahradí zásoby, které byly letos spotřebovány nebo poškozeny. Policie při zásazích na pokojných demonstracích, které začaly na konci května, použila nepřiměřeného množství slzného plynu, jiných dráždivých chemických látek, vodní děla a gumové projektily.

Jeden z protestujících, Ahmet Atakan, zemřel v úterý při demonstraci za Abdullaha Cömerta, který byl 3. června zasažen slzným plynem a podlehl svým zraněním. Není zcela jasné, co Atakanovu smrt způsobilo – úřady tvrdí, že se zřítil z budovy, ale očití svědkové vypověděli, že byl také zasažen slzným plynem. Amnesty International vyzvala úřady k ověření, že je vyšetřování jeho případu nestranné a efektivní.

Turecká zdravotnická asociace vydala prohlášení, že při demonstracích bylo zraněno více než 8 000 lidí. To je důkazem, že použití síly ze strany tureckých bezpečnostních složek je nepřiměřené a porušuje práva demonstrantů na pokojný protest.

Amnesty International vyzvala také k tomu, aby nedávno přijatá Smlouva o obchodu se zbraněmi, kterou Turecko podepsalo 2. června, vstoupila v platnost co nejrychleji. Článek 7 Smlouvy uvádí, že pokud hrozí zneužití zbraní k porušení mezinárodních lidských práv, jejich vývoz by neměl být licencován.

12.10.2015

Čínská policie opět střílela do tibetských mnichů

22.9.2015

Maďarsko porušuje lidská práva uprchlíků

Maďarsko porušuje lidská práva uprchlíků tím, že jim blokuje přístup k adekvátnímu azylovému řízení na svém území. Dodatky k zákonu, který kriminalizuje „nelegální“ vstup uprchlíků a migrantů do země se záměrem přesunout odpovědnost Maďarska na ty, kteří potřebují mezinárodní ochranu, musejí být zrušeny.

8.10.2015

Konference o západní balkánské cestě a zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Bruselu

Zítra proběhne další důležitá schůzka k migraci. Amnesty vyzývá evropské lídry: zaměřte se na legální a bezpečné cesty a důstojné zacházení s uprchlíky a migranty.

7.10.2015