Amnesty ČR se připojila k prohlášení solidarity se syrskými civilisty

AI ČR se připojuje k prohlášení solidarity se syrskými civilisty spojené s prosbou o otevření přeshraničních koridorů pro humanitární pomoc potřebným lidem.
Amnesty International se připojuje k solidárnímu prohlášení ohledně Sýrie Františka Kostlána (Český helsinský výbor, Romea) a jeho ženy Věry Roubalové adresovanému OSN, Evropské unii, prezidentovi ČR, vládě ČR, ministrovi zahraničí ČR, předsedovi Senátu Parlamentu ČR a předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Dne 15. 3. 2013 to budou již dva roky od potlačení první protivládní demonstrace v Sýrii. Od té doby k nám denně přicházejí zprávy o narůstajících počtech mrtvých na obou stranách konfliktu. Nemůžeme již jen sčítat mrtvé a uprchlíky, nemůžeme zůstat lhostejní. Chceme vyjádřit zájem, solidaritu české veřejnosti s trpícími syrskými civilisty. Cítíme i se Syřany žijícími v České republice, na nichž vidíme, jak se trápí situací svých rodin v Sýrii.

Chceme zejména apelovat na otevření všech koridorů pro humanitární pomoc, zejména těch přeshraničních, které umožní doručit pomoc všem potřebným. Krize v Sýrii dosahuje děsivých rozměrů, humanitární pomoc zde potřebuje více než 4 miliony lidí. Nejméně polovina z nich jsou uprchlíky ve vlastní zemi. Ceny mouky a paliva rostou. Stále více lidí nemá prostředky ani na základní potraviny. Boje ničí domovy a lidé jsou nuceni spát na ulicích, v mešitách a ve školách. Lékařská péče je zcela nedostatečná. S postupující zimou bude nouze dramaticky narůstat a prodlužovat se.

Vysoký komisař pro uprchlíky OSN odhaduje, že vedle oficiálně registrovaných 800 tisíc uprchlíků opustilo své domovy dalších 200 tisíc Syřanů, kteří žijí v sousedních zemích (jako neregistrovaní) a o jejichž osudu existuje jen málo informací. Počet uprchlíků se zvyšuje každým dnem.

Řešení ze strany mezinárodního společenství je zablokované v Radě bezpečnosti OSN. Co však lze zásadně změnit, je systém doručování humanitární pomoci tak, aby se dostala všem potřebným - podstatná část Sýrie se nachází mimo kontrolu vlády a o další území se stále bojuje. Naprostá většina institucionální pomoci (OSN, členské státy, Evropská komise, atd.) je však distribuována na vládou ovládaných územích nebo uprchlíkům, kteří pobývají mimo svou vlast. Ačkoliv se OSN v současné době usilovně snaží o doručování pomoci z Damašku na sever a to i na území kontrolovaná opozicí, tento přístup nemůže z praktických a bezpečnostních důvodů naplnit všechny potřeby obyvatel severní Sýrie. Jediným řešením je otevření přeshraničních koridorů z Turecka.

Na donorské konferenci v Kuvajtu dne 30. 1. 2013 bylo přislíbeno na humanitární pomoc v 2013 dostatek prostředků. Nicméně není jasné, jakým způsobem se k potřebným lidem dostane. Proto apelujeme na OSN, aby využila všech možností k vytvoření nových přeshraničních humanitárních koridorů a začala pomoc potřeným obyvatelům Syřanům koordinovat a rovnoměrně distribuovat po celém území.

Apelujeme na české a evropské politiky a na zástupce agentur OSN, aby systém doručování humanitární pomoci změnili, s cílem naplnit potřeby všech trpících civilistů, tj. nejen těch žijících na území ovládaném syrskou vládou.

My níže podepsaní se solidarizujeme s trpícími syrskými civilisty a doufáme, že se jim brzy dostane potřebné pomoci. Přejeme jim, aby svůj život mohli žít v klidu a podle svých představ.

Věra Roubalová Kotlánová

František Kostlán

I vy můžete podepsat petici

16.11.2016

Globální nečinnost umožňuje brutální destrukci Aleppa

Zhroucení syrského příměří, v posledních dnech přineslo zuřivou eskalaci bombardování Aleppa. Podle syrské nezávislé lidskoprávní skupiny Violations Dokumentation Center, nejméně 173 civilistů bylo zabito, převážně ve městě a guvernorátu Aleppo.