Rok po cyklonu Nargis: 21 lidí uvězněno za pomoc obětem

Rok poté, co cyklon Nargis zdevastoval jižní část Myanmaru (Barmy), zůstává za mřížemi 21 lidí, kteří se zúčastnili záchranných prací.

Všichni byli uvězněni za distribuci humanitární pomoci a další záchranné aktivity, Amnesty International proto žádá jejich okamžité propuštění.„Když si po roce připomínáme škody způsobené cyklonem, neměli bychom zapomenout na lidi, kteří si odnesli vysoké tresty za to, že pomáhali ostatním. Stali se tak dalšími, nepřímými oběťmi cyklonu,“ uvedl Benjamin Zawacki, výzkumník AI pro Barmu.Zatímco se mnozí lidé po úderu cyklonu ze všech sil věnovali záchranným pracím, barmská vláda je za jejich úsilí pronásledovala. Doposud byly v nespravedlivých procesech odsouzeny dvě desítky lidí. Šest z nich k vysokým trestům v rozsahu 10 -35 let. Mezi nimi je i populární komik Zarganar, který byl odsouzen k 35 letům vězení za to, že se snažil organizovat humanitární pomoc a v zahraničních médiích kritizoval přístup vlády. Jeho zdravotní stav se ve vězení zhoršil, ale úřady mu potřebnou lékařskou péči odpírají.Tresty v rozmezí 2 – 4 let si vyslechlo šest osob za to, že pohřbívaly mrtvá těla v poničené oblasti delty řeky Iravady.

Další informace:

Cyklon Nargis zasáhl Barmu loni na počátku května a způsobil značnou humanitární katastrofu. Tu ještě více prohloubila barmská vláda, která po tři týdny odmítala zahraniční pomoc. Zahynulo více než 84 500 lidí, desítky tisíc se nadále pohřešují a zhruba 2,4 milionu lidí přišlo o obydlí nebo utrpělo jiné vážné škody.

6.12.2016

Maraton psaní dopisů už klepe na dveře...

Přidejte se k největší světové kampani za nespravedlivě vězněné a utlačované!

9.11.2016

Evropská Unie nutí Afghánistán napít se "z otráveného poháru" výměnou za humanitární pomoc

Vyjednávání s afghánskou vládou o přijímání afghánských občanů zpět do země výměnou za humanitární a rozvojovou pomoc je ostudné.

6.10.2016

Sýrie: Hrozivý útok na humanitární konvoj OSN je do nebe volajícím porušením mezinárodního práva

Útok z minulé noci na konvoj humanitární pomoci OSN a syrského červeného půlměsíce, určeného pro 78 tisíc lidí v Aleppu, je nehorázné porušení nejzákladnějších principů mezinárodního práva, řekla Amnesty International.

11.2.2016

Čchen Čen-pching je ve Finsku se svou dcerou

Čchen Čen-pching z hnutí Falun Gong žije se svou dcerou konečně svobodný život ve Finsku.