100 dní prezidenta Obamy: Rozporuplné výsledky

Prvních sto dní administrativy prezidenta Obamy ukázalo, že se Spojené státy pod jeho vedením vydávají odlišnou cestou než za dob jeho předchůdce. Amnesty International, která hodnotila kroky nové administrativy v oblasti protiteroristické politiky, označila prvních sto dní za „příslib změny, který však zatím přinesl jen omezené výsledky“.

„Velmi vítáme rozkazy vydané během prvních 48 hodin prezidenta v jeho úřadě, když například přikázal uzavřít Guantánamo. V průběhu prvních sto dní došlo k pozitivním změnám. Mnohé z nich jsou ale zatím nedostatečné a na řadu důležitých kroků stále jen čekáme,“ dodala Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International.

Hodnocení Amnesty International poukazuje na řadu pozitivních výsledků, které prvních sto dní prezidenta Obamy přineslo. Patří mezi ně rozkaz k uzavření Guantánama, zastavení programu tajných věznic CIA a také zavedení nových pravidel pro vedení výslechů, která zakazují takzvané „zesílené“ metody výslechu.

Výzkumníci Amnesty International také zaznamenali mnoho rozporuplných kroků nového prezidenta, který:

- Zveřejnil čtyři memoranda, která CIA povolila mučit zajatce v tajných věznicích. Prezident toto mučení odsoudil, ale zároveň přislíbil beztrestnost těm, kteří se na něm podíleli.

- Vydal rozkaz k uzavření Guantánama, ale zároveň ponechal tamní zajatce v nejistotě, protože jim nezaručil přístup k civilním soudům, ani propuštění.

- Přikázal CIA uzavřít tajné věznice ve světě, ale ponechal jí možnost unášet a zadržovat osoby po „přechodnou“ dobu.

Amnesty International upozornila i na problémy, které administrativa prezidenta Obamy dosud nezačala řešit:

- Lidé zadržování na americké základně Bagram v Afghánistánu nemají přístup ke spravedlnosti.

- Agenti CIA nemají být stíháni ani tehdy, pokud se dopustili mučení zajatců.

Nová administrativa změnila rétoriku a přestala používat problematické výrazy jako „válka proti terorismu“ nebo „nepřátelský bojovník“, její protiteroristické aktivity však nadále spoléhají spíše na válečné právo než na systém trestní justice a standardy lidských práv.

31.3.2016

DVTV analyzuje návštěvu čínského prezidenta v Česku

14.3.2016

Výsledky maratonu psaní dopisů

14.9.2015

Amnesty vyzývá prezidenta Zemana: apelujte na propuštění ázerbájdžánských vězňů svědomí!

Amnesty v dopise vyzvala prezidenta Zemana, aby při svých jednáních v Ázerbájdžánu nezapomněl na lidská práva.

23.9.2015

V Bělorusku propustili vězně svědomí

22. srpna se politický vězeň Jurij Rubcev dočkal propuštění z vězení.