HONG KONG: ODMÍTNUTÍ VÍZA PRO NOVINÁŘE z Financial Times JE hrozba pro SVOBODu TISKU

  Článek

Odmítnutí vlády Hongkongu obnovit zaměstnanecké vízum reportérovi časopisu Financial Times Asia se zdá být aktem politické odplaty, která pravděpodobně bude mít důsledky pro svobodu tisku ve městě.


Novinář Victor Mallet také vykonává funkci vysokého úředníka v městském klubu Foreign Correspondents 'Club (FCC). V srpnu se FFC  stal terčem nelítostné kritiky  ze strany Hongkongu a čínských úředníků z pevninské oblasti, protože pořádal debatu s Andy Chanem, aktivistou za nezávislost. Ačkoli vláda Hongkongu dosud  vzdorovala výzvám, aby prozradila  důvody odmítnutí obnovit Malletovo vízum, Mallet a FCC byli vyzýváni zrušit hovor s Chanem z důvodu, že diskuse o nezávislosti Hongkongu představuje hrozbu pro "národní bezpečnost" a "územní celistvost" Číny.

„Odmítnutí obnovit vízum Victora Malleta se zdá být aktem pomsty vlády Hongkongu. Echo odplaty se má vznášet i nad dalšími novináři, kteří pokrývají politicky citlivé otázky," řekl Joyce Chiang, zastupující ředitel Amnesty International Hongkong.

Orgány v pevninské Číně rutinně omezují snahy lidí zapojit se do pokojného obhajování a veřejných diskusí na základě "národní bezpečnosti" tím, že používají tento nejasně a široce definovaný koncept jako záminku k neoprávněným omezením v uplatňování těchto svobod. Zdá se, že i vláda v Hongkongu prosazuje rozšířený koncept "národní bezpečnosti".

„Rozhodnutí je alarmující pro svobodu tisku a svobodu sdružování v Hongkongu a je to veřejná urážka lidských práv v tomto městě - práv, která vláda musí chránit, prosazovat a respektovat, nikoli podrývat,“ zdůraznil Chiang.

FCC pravidelně hostí debaty s jednotlivci z celého hongkongského politického spektra, včetně vyšších vládních úředníků. FCC také pořádá každoroční Ocenění v oblasti lidských práv v partnerství s organizací Amnesty International Hongkong a Asociací novinářů v Hongkongu.

„FCC je mistrem ve svobodě projevu v Hongkongu a hraje důležitou roli v podpoře občanského diskurzu v našem městě. Je hluboce šokující, že je FCC teď atakován tímto způsobem," řekl Chiang.

Podle mezinárodních norem nesmějí být novináři a mediální organizace sankcionováni  za usnadňování diskuse o otázkách, které jsou jasným veřejným zájmem a již jsou ve veřejném prostoru nastolené.

Aktuální petice

  Hongkong, zvláštní administrativní oblast Číny

Hongkong volá o pomoc. Pomůžete?

Všečínské shromáždění lidových zástupců schválilo návrh kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Obránci lidských práv a prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu se obávají, že zákon omezí jejich svobodu.

 

Aktuální počet podpisů: 3894 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...