Maďarsko: Amnesty vyzývá k prošetření zákona proti migraci, který cílí na občanskou společnost

Amnesty International vyzývá maďarský Ústavní soud k prověření ústavnosti kontroverzního zákona kriminalizujícího osoby a organizace, které se zabývají migrací.

Zákon, který vstoupil v platnost letos, je ohrožením svobody slova, sdružování a pokojného shromažďování.

„Maďarské autority vytrvale zastrašují ty, kteří zpochybňují své xenofobní politické představitele. Tento zákon posouvá tuto zastrašovací kampaň o krok dále tím, že kriminalizuje legitimní práci těch, kteří chrání práva migrantů, žadatelů o azyl a uprchlíků,“ řekla Clare Algarová, ředitelka Amnesty International pro Evropu.

Stížnost, kterou ústavnímu soudu předložila Amnesty International Maďarsko, poukazuje na to, že úmyslně nejasné a nejednoznačné znění legislativy ponechává maďarským úřadům otevřené dveře ke zneužívání a zastrašování aktivistů.

‚‚Tento zákon je tak široce napsaný, až je to absurdní. Kriminalizuje široké spektrum aktivit, jako je příprava, distribuce nebo šíření informačních materiálů vztahující se k migraci, stejně jako trestá právní a jinou pomoc žadatelům o azyl.“

„Legitimní práce Amnesty International, stejně jako další organizace hájící lidská práva a občanská společnost, jsou v Maďarsku ohroženy. Takový postup skutečně může mít mrazivý účinek na všechny další organizace a práci, kterou dělají,“ dodává Algarová.

Ve stížnosti se píše, že právo na svobodu shromažďování, včetně práva založit a připojit se k organizacím a samostatně organizace provozovat, zaručené maďarskou ústavou a mezinárodním právem, je tímto nespravedlivým zákonem ohroženo.

„Amnesty International se zavázala k ochraně lidských práv všech lidí v Maďarsku. Veškerá naše práce probíhá ve veřejném zájmu. Je šokující a zavrženíhodné, že se maďarská vláda snaží stigmatizovat naši práci a naše příznivce.“

„Nebudeme zaivírat oči před nespravedlností. Zajistíme, aby naše hlasy byly slyšet na každé úrovni, solidárně se všemi, kteří hájí lidská práva. Tato stížnost je jenom jeden z mnoha způsobů, jak budeme bojovat za spravedlnost, právo a svobodu,“ uzavírá Clare Algarová.

Related stories

14.3.2019

Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku: experti Amnesty v Praze

Zhoršující se situace lidských práv u našich sousedů ohrožuje celou Evropu. Odborníci Amnesty přijeli diskutovat s českými politiky a úřady.

19.4.2019

Ilham Tothi je už pět let nespravedlivě ve vězení

U příležitosti pátého výročí zatčení ujgurského profesora Ilhama Tohtiho občanská společnost, včetně Amnesty International, vyzývá Čínu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila nejen Tothiho, ale i celou řadu dalších učitelů nebo profesorů, kteří jsou nespravedlivě uvězněni.

29.4.2019

Justice ve Střední Evropě v ohrožení!

Amnesty považuje stav soudnictví v Polsku a Maďarsku za alarmující, může ovlivnit celou Evropu včetně Česka. Ředitel Amensty Mark Martin o tom promluví na Pochodu za nezávislost justice na Staroměstském náměstí.

20.12.2018

Ředitel Google údajně zrušil projekt Dragonfly

Podle neoficiálních zpráv společnost Google zruší aktivity na projektu Dragonfly, který by měl mít možnost cenzurovat vyhledávání na internetu v Číně. Amnesty však nadále požaduje jasné vysvětlení dalšího postupu, proto naše petice nekončí.