Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

V reakci na eskalaci ozbrojených střetů mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami v Gaze v noci z 12. na 13. listopadu, prohlásil Saleh Higazi, zástupce ředitele pro Blízký východ a severní Afriku Amnesty International:

„Alarmující eskalace v násilí přes noc v Gaze vyvolává obavy, že bychom mohli být svědkem dalšího ostrého nárůstu civilního krveprolití. Podle mezinárodního humanitárního práva mají všechny strany v konfliktu jasnou povinnost chránit životy civilistů, kteří uvízli uprostřed ozbrojených střetů.

Provádění leteckých útoků na budovy  v hustě  obydlených oblastech ohrožuje civilní životy. Izraelské síly se musí zdržet útoků, které nerozlišují cíle a učinit vše, co je v jejich silách, aby zajistily, že civilní životy budou ušetřeny, a že se zabrání poškozování civilních domů, zařízení a infrastruktury. Záměrné zaměřování civilních objektů a rozsáhlé, neodůvodněné zničení majetku jsou válečnými zločiny.

Izrael se v historii už několikrát  dopustil závažného porušování mezinárodního humanitárního práva v Gaze včetně válečných zločinů. S beztrestností a šokující ignorancí palestinských životů.

Palestinské ozbrojené skupiny, včetně Hamásu, musí také zastavit nerozlišující raketovou střelbu a přímý útok na civilisty a civilní objekty. Jedná se o závažná porušení mezinárodního humanitárního práva a představuje válečné zločiny.

Pokud by situace eskalovala do plnohodnotného ozbrojeného konfliktu, měla by katastrofální dopad na téměř 2 miliony obyvatel Gazy, kteří již nyní žijí v příšerných podmínkách chudoby a zbavení práv. Gaza je již na pokraji humanitární katastrofy způsobené jedenáctiletou protiprávní blokádou a devastací způsobenou třemi předchozími ozbrojenými konflikty. Další ozbrojený konflikt může znamenat úplný kolaps Gazy - OSN již varovala, že Gaza se stane do roku 2020 neobyvatelnou.

Mezinárodní společenství musí využít svého vlivu, aby naléhalo na všechny strany, že musí dodržovat zákony války a zastavit ohrožování civilistů v Gaze a Izraeli. Všem stranám by mělo být objasněno, že pachatelé válečných zločinů budou předvedeni před soud. Odpovědnost zůstává jediným prostředkem, jak zamezit opakování zločinů spáchaných v minulosti."

Related stories

23.7.2019

Izrael: Bourání domů Palestinců je porušením mezinárodního práva

Izraelské úřady začaly s demolicí bytových domů v oblasti okupovaného Západního břehu Jordánu, který je pod přímou správou Palestinců. Nelegální postup Izraele kritizuje kromě Amnesty i Evropská unie.

7.2.2019

Lidovky.cz: Izrael omezuje vstup neziskovek do země kvůli Palestině

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

1.6.2018

PALESTINCI ŽIJÍCÍ NA OKUPOVANÝCH ÚZEMÍCH