Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Jemen publikován 6.2.2019

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.


Vyšetřování, "Když zbraně zabloudí: nová smrtící hrozba pro Jemen" ukazuje, jak se Spojené arabské emiráty staly hlavním dodávajícím kanálem pro obrněná vozidla, minometní systémy, pušky, pistole a kulomety, které jsou ilegálně odkláněny k ozbrojeným skupinám obviněným z válečných zločinů a dalších závažných porušování mezinárodního práva.

„Zatímco USA, Velká Británie, Francie a další evropské státy byly oprávněně kritizovány za dodávání zbraní koaličním silám a Írán se zase podílel na zasílání zbraní Huthiům, objevuje se nová smrtící hrozba. Jemen se rychle stává bezpečným útočištěm pro ozbrojené skupiny podporované Spojenými arabskými emiráty, které jsou do značné míry nezávislé na nějaké straně konfliktu," řekl Patrick Wilcken, výzkumník pro oblast zbraní Amnesty International.

„Emiráty dostávají ze západu zbraně v hodnotě miliard dolarů. Ty pak přesunou k ozbrojencům v Jemenu, kteří nezodpovídají nikomu a jsou známí tím, že se dopouštějí válečných zločinů. To může znamenat další katastrofu pro jemenské civilisty. Tisíce už jich zemřely, miliony jsou na pokraji hladomoru,“ dodal Wilcken.

Ozbrojené skupiny na konci těchto pochybných obchodů se zbraněmi – včetně těch s názvy jako „Obři,“ „Bezpečnostní pás“ a „Elitní síly“ - jsou trénovány a financovány Spojenými arabskými emiráty, nejsou ale odpovědné žádné vládě. Některé z nich jsou obviněné z válečných zločinů, včetně nedávné ofenzívy na přístavní město Hudajda nebo sítí tajných věznic v jižním Jemenu, podporovaných SAE.

Státy dodávající zbraně do SAE

Od vypuknutí jemenského konfliktu v březnu 2015 západní státy a další dodaly podle veřejně dostupných dat do SAE zbraně v hodnotě nejméně 3,5 miliard dolarů. Jsou mezi nimi i těžké konvenční zbraně včetně letadel a lodí, ručních palných zbraní, lehkých zbraní a munice.

Navzdory závažným porušením přisouzeným Spojeným arabským emirátům a ozbrojeným složkám, které podporují, dodaly v poslední době zbraně SAE mimo jiné následující státy: Austrálie, Belgie, Brazílie, Bulharsko, Česko, Francie, Německo, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Turecko, USA.

Amnesty International analyzovala otevřené zdroje v souvislosti s bitvou o přístav Hudajda a zjistila, že vojenská vozidla a zbraně dodávané do SAE jsou v současné době ve velké míře používány ozbrojenci v Jemenu.

Široká škála obrněných vozidel dodaných Spojenými státy, vybavených těžkými kulomety, včetně modelů M-ATV, Caiman a MaxxPro, byla zdokumentována v rukou ozbrojených složek podporovaných Spojenými arabskými emiráty, jako jsou „Bezpečnostní pás“, elitní síly „Shabwani“ a Obři.

Belgické lehké kulomety Minimi, také pravděpodobně prodávány do Spojených arabských emirátů, používá skupina „Obři.“ Další zbraně, použité  spojeneckými milicemi Spojených arabských emirátů v Hudajda, zahrnují v Srbsku vyráběné kulomety Zastava MO2 Coyote a singapurský minometní systém 120mm Agrab, montované na obrněná nákladní auta. Spojené arabské emiráty jsou jedinou zemí, o níž se ví, že zakoupila tento  kombinovaný zbraňový systém.

Jinde v Jemenu mají SAE přímo vycvičené a financované ozbrojence včetně „Bezpečnostního pásu“ a „Elitních sil,“ které provozují nejasnou síť tajných věznic, známých jako "černá místa".

Amnesty International a další organizace již zdokumentovaly jejich roli v násilných zmizeních a porušování lidských práv v těchto zařízeních včetně mučení elektrickými šoky, waterboardingu, zavěšení ze stropu, sexuálního ponižování, držení na samotce, špatných podmínek a nedostatku jídla a vody.

Ozbrojené složky podporované Spojenými arabskými emiráty provozující tyto „černé lokality“ přitom mají v rukách bulharské pušky a jezdí americkými obrněnými vozidly.


Porušení Smlouvy o obchodu se zbraněmi
Mnohé ze států, které dodávají zbraně do SAE, jsou smluvní stranou globální Smlouvy o obchodu se zbraněmi. Některé z nich mají i jiné právní závazky - jako členové EU nebo podle vnitrostátních zákonů – ohledně transferů zbraní, které jsou používány k páchání válečných zločinů. Tím, že dál posílají zbraně do Spojených arabských emirátů, navzdory nesporným důkazům, že tyto zbraně jsou používány ve válečných zločinech a jiných závažných porušováních lidských práv v Jemenu, porušují tyto závazky.

Amnesty International proto vyzývá všechny státy, aby přestaly dodávat zbraně všem stranám konfliktu v Jemenu, dokud bude existovat riziko, že takové vybavení bude použito k páchání nebo umožnění závažných porušování mezinárodních humanitárních a lidských práv.

Dánsko, Finsko, Nizozemsko a Norsko nedávno oznámily pozastavení transferů zbraní do SAE.

„Jako další kolo mírových jednání o jemenském konfliktu musí státy, které dodávají zbraně, reflektovat to, jak jejich transfery zbraní pokračují v přímé a nepřímé podpoře válečných zločinů a dalších závažných porušení práv. Šíření ozbrojených skupin podporovaných SAE zhoršuje humanitární krizi a představuje rostoucí hrozbu pro civilní obyvatelstvo," řekl Patrick Wilcken. 

„Pouze hrstka zemí udělala správnou věc a zastavila vývoz zbraní do zničujícího konfliktu v Jemenu. Ostatní je musí následovat, jinak se budou podílet na příkořích, která se kvůli zbraním za miliardy dějí civilistům v Jemenu,“ uzavřel Wilcken.

Podepište VÝZVU k zastavení dodávek zbraní do Jemenu!

Aktuální petice

  Jemen

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence západními zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.

Aktuální počet podpisů: 2520

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...