Taši Wangčuk je už tři roky nespravedlivě ve vězení

Tři roky už sedí nespravedlivě ve vězení Taši Wangčuk. A zločin? Veřejně hájil právo Tibeťanů učit se tibetštinu.

Objevily se zprávy, že Taši Wangčukovi odpírají právníka. 15. ledna 2019 se právník Lin Čchi-lej pokusil Tašiho navštívit ve věznici Tung-čchuan, ve městě Si-ning v provincii Čching-chaj, aby si s ním promluvil o nespokojenosti s původním rozsudkem a průběhem odvolání a o jeho přání podat žádost k nejvyššímu soudu. Při příchodu mu sdělili, že žádost musí projít Oddělením vnitřního vyšetřování, ale i tam byla jeho žádost zamítnuta. Vedoucímu oddělení Jangu Tungovi bylo sděleno, že povolení k návštěvě by muselo přijít z ještě vyšších pozic, protože Taši Wangčuk byl „zapletený“ v „citlivém zločinu.“ Lin Čchi-lejovi slíbili, že se mu brzy ozvou s dalšími informacemi.

Během období po odsouzení mohl Taši Wangčuk vidět svou rodinu pouze třikrát. Přímo po prvním odvolacím řízení v srpnu 2018 bylo rodině povoleno se s ním setkat, ale když se mu pokusili druhý den přinést nějaké oblečení, řekli jim, že Taši už byl převezen do Si-ningu. V listopadu 2018 mohli Tašiho ve vězení navštívit sourozenci, teď už ale opět čekají na další povolení.

Related stories

24.6.2020

Aktivistky jsou nespravedlivě ve vězení už dva roky!

Amnesty International vyzývá krále Salmana bin Abdulazize ze Saúdské Arábie k propuštění žen, které kvůli nenásilným lidskoprávním aktivitám zůstávají už dva roky ve vězení.

22.6.2020

Studenti stále ve vězení

Amnesty požaduje propuštění nespravedlivě uvězněných studentů

10.6.2020

Nabeel Rajab je konečně volný!

Po čtyřech letech nespravedlivě strávených ve vězení byl Nabeel Rajab předčasně propuštěn.

19.4.2019

Ilham Tothi je už pět let nespravedlivě ve vězení

U příležitosti pátého výročí zatčení ujgurského profesora Ilhama Tohtiho občanská společnost, včetně Amnesty International, vyzývá Čínu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila nejen Tothiho, ale i celou řadu dalších učitelů nebo profesorů, kteří jsou nespravedlivě uvězněni.