Atena Daemiová, íránská bojovnice za ochranu lidských práv, byla odsouzena k 7letům odnětí svobody během 15 minutového stání.

Provinění? Nenásilné projevy na sociálních sítí a rozdávání letáčků podporující zrušení trestu smrti.
V roce 2014 byla Atena zatčena a držena 28 dní v nelidských podmínkách bez přístupu k toaletě. Dle Ateniných slov ji byly slibovány lepší podmínky výměnou za "spolupráci" . Poté byla tajně a nezákonně přemístěna do vězení Shahr-e Rey (známé také jako Gharchak). Místo v minulosti sloužilo jako drůbeží farma a v současnosti jsou tam v nehygienických podmínkách drženy stovky žen, které se dopustily nějaké "trestné činnosti". Vězeňkyně nemají přístup k pitné vodě, potravinám, lékařské péči ani čerstvému vzduchu.

Related stories

23.7.2018

Írán: Zatčení prominentní obhájkyně lidských práv je nonsens

Odvážná a aktivní obránkyně lidských práv Nasrín Sotudíová skončila znovu ve vězení!

12.3.2019

Írán: 33 let ve vězení a 148 ran bičem pro Nasrín Sotudíovou

Nasrín Sotudíovou odsoudili k 33letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem. Na svém facebookovém profilu to uvedl její manžel Reza Khandan.

30.10.2018

Nasrín Sotudíové byla udělena Cena PEN Kurta Tucholského za rok 2018

Nasrín Sotudíová, íránská právnička a lidskoprávní aktivistka, byla vyhlášena vítězkyní Ceny PEN Kurta Tucholského za rok 2018.

26.9.2018

Írán: Úřady záměrně ohrožují zdraví vězněného aktivisty s rakovinou

Arash Sadeghi, íránský aktivista a bojovník za lidská práva, byl v roce 2016 odsouzen k 19 letům odnětí svobody a je považován za vězně svědomí. Od jeho zatčení je mu odpírán přístup k dostatečné lékařské péči, ačkoliv je ve špatném zdravotním stavu.