Atena Daemiová, íránská bojovnice za ochranu lidských práv, byla odsouzena k 7letům odnětí svobody během 15 minutového stání.

Provinění? Nenásilné projevy na sociálních sítí a rozdávání letáčků podporující zrušení trestu smrti.
V roce 2014 byla Atena zatčena a držena 28 dní v nelidských podmínkách bez přístupu k toaletě. Dle Ateniných slov ji byly slibovány lepší podmínky výměnou za "spolupráci" . Poté byla tajně a nezákonně přemístěna do vězení Shahr-e Rey (známé také jako Gharchak). Místo v minulosti sloužilo jako drůbeží farma a v současnosti jsou tam v nehygienických podmínkách drženy stovky žen, které se dopustily nějaké "trestné činnosti". Vězeňkyně nemají přístup k pitné vodě, potravinám, lékařské péči ani čerstvému vzduchu.

Related stories

24.5.2020

Írán: Stát stále hrubě porušuje práva a svobody svých lidí

Přinášíme v češtině Amnesty stanovisko k univerzálnímu periodickému přezkumu stavu lidských práv v Íránu.

20.2.2020

Teheránský soud snížil Yasaman Aryaniové trest!

5. února 2020 jsme se dověděli, že teheránský soud snížil Yasaman Aryaniové a její matce Monrieh Arabshahiové trest odnětí svobody na devět let a sedm měsíců.

12.3.2019

Írán: 33 let ve vězení a 148 ran bičem pro Nasrín Sotudíovou

Nasrín Sotudíovou odsoudili k 33letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem. Na svém facebookovém profilu to uvedl její manžel Reza Khandan.

25.4.2019

Írán musí propustit obránkyně práv žen zadržené za pokojné protesty proti nucenému zahalování

Amnesty žádá okamžité a bezpodmínečné propuštění zadržených žen, odvážných aktivistek.