Turecko: Jak si vede justice, svoboda projevu nebo shromažďování?

Amnesty přináší v češtině přehled pro Všeobecný periodický přezkum stavu lidských práv v Turecku.

Amnesty International vznáší obavy ohledně nezávislosti justice, svévolného zadržování a stíhání; hromadného propouštění z veřejné služby a neexistence účinných nápravných prostředků pro pracovníky ve veřejném sektoru propuštěné na základě exekutivních rozhodnutí ve výjimečném stavu; práva na svobodu projevu, sdružování a pokojného shromažďování a obvinění z mučení a jiného špatného zacházení.

Tento dokument byl vypracován pro Všeobecný periodický přezkum (VPP) v Turecku v lednu 2020. Amnesty International v něm hodnotí uskutečnění doporučení navržených Turecku v předchozím VPP, a to mj. ve vztahu k nezávislosti justice, svobodě projevu a práva na pokojné shromažďování, a implementaci usnesení Evropského soudu pro lidská práva.

Překlad dokumentu zajistili studenti CARITAS - VOŠ sociální Olomouc. Děkujeme!

Related stories

15.4.2020

Polsko: Stav justice 2019 - soudci v ohrožení

Soudci a soudkyně, kteří se staví za nezávislost justice, jsou zastrašováni a perzekvováni.

14.10.2019

V Polsku přituhuje. Výsledky právě proběhlých parlamentních voleb ukážou, jak moc

Amnesty zdokumentovala řadu oblastí, ve kterých se Poláci v současné době potýkají s lidskoprávními problémy - ve kterých #prituhuje.

29.4.2019

Justice ve Střední Evropě v ohrožení!

Amnesty považuje stav soudnictví v Polsku a Maďarsku za alarmující, může ovlivnit celou Evropu včetně Česka. Ředitel Amensty Mark Martin o tom promluví na Pochodu za nezávislost justice na Staroměstském náměstí.

12.9.2019

Turecko: Masová cenzura médií je dalším útokem na svobodu slova

Ankarský soud zakázal bez udání důvodu více než 100 webových stránek zpravodajských serverů. Turecko pod vládou prezidenta Erdogana tak i nadále vede bezohlednou bitvu proti svobodným a nezávislým médiím.