Sýrie: veto rezoluce OSN je zradou vůči Syřanům

Rusko a Sýrie vetovaly již tak slabou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která nabízela řešení krize v Sýrii podle plánu Ligy arabských států. Nesouhlas obou zemí přišel jen den po té, co syrská armáda zahájila jeden z nejkrvavějších útoků na rezidenční oblasti v Homsu.

Útok proti povstalcům v Homsu
Útok proti povstalcům v Homsu.

„Použití práva veta považuji v této situaci za naprosto nezodpovědné,“ uvedl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International. „Je šokující, že Rusko a Čína zablokovaly už tak slabou rezoluci, a to zvláště teď, když celý svět sleduje krvavý zásah v Homsu,“ dodal.

Rada bezpečnosti OSN na nepokoje v Sýrii nereagovala od jejich začátku v březnu 2011 – výjimku představuje prezidentské prohlášení ze srpna.

Amnesty International bude i nadále vyvíjet tlak na členy Rady bezpečnosti OSN, aby postoupila situaci v Sýrii Mezinárodnímu trestnímu soudu, uvalila na zemi úplné zbraňové embargo a zmrazila účty prezidenta Asada a dalších oficiálních představitelů země.

Related stories

23.5.2020

Blesk: Praha řeší nárůst domácího násilí během koronavirové krize

19.11.2019

Ministr zahraničí Tomáš Petříček k současné situaci v Hongkongu

"Šokující násilí v Hongkongu nic nevyřeší! Je nutné chránit základní svobody, včetně svobody shromažďování, ale také zajistit dodržování práva. Násilí by nemělo projít beztrestně ani policistům či vojákům, ani demonstrujícím. S protestujícími je třeba mluvit a přitom respektovat hongkongskou ústavu včetně autonomie - to by měli vědět i v Pekingu."

18.11.2019

Evropská unie odsuzuje násilí v Hongkongu

„Jakékoliv násilí nelze přijmout. Zákroky policie a úřadů musí odpovídat základním lidským právům.“

31.1.2019

Sýrie povolila evakuaci raněných