Z Gazy: Izrael nemůže popírat použití bílého fosforu

Zástupci Amnesty International (AI), kteří provádějí výzkumnou misi v pásmu Gazy, objevili nepopiratelné důkazy svědčící o širokém nasazení bílého fosforu v hustě obydlených částech města Gazy a jeho okolí.

"Včera jsme viděli ulice pokryté stopami po použití bílého fosforu včetně jeho doutnajících špalíčků i zbytků granátů a zásobníků, které používala izraelská armáda," prohlásil Christopher Cobb-Smith, zbraňový odborník, který je součástí týmu Amnesty International v Gaze."Bílý fosfor se používá k vytvoření kouřové clony, která slouží k utajení pohybu jednotek po oblasti," vysvětlil Cobb-Smith. "Je vysoce samozápalný, na vzduchu je vznětlivý a jeho působení se rychle šíří, takže by nikdy neměl být používán v oblastech, které obývá civilní populace."Rozsáhlé nasazení této zbraně v hustě obydlených zónách Gazy je podle Amnesty International každopádně nerozlišující. Pokud je bílý fosfor tímto způsobem používán opakovaně, dochází ke spáchání válečného zločinu.Stopy po bílém fosforu i dohořívající části projektilů byly v průběhu včerejšího dne vidět poblíž rezidenčních budov a představovaly stálou hrozbu pro civilisty. Jednou z nejvíce zasažených oblastí je budova Úřadu OSN pro uprchlíky ve městě Gaza, kterou izraelské síly dne 15. ledna zasáhly třemi granáty obsahujícími bílý fosfor.Blog výzkumníků Amnesty International z Gazy můžete sledovat zde.

Related stories

17.7.2020

Válka v Sýrii objektivně, kvalitně a atraktivní formou s Atlasem dnešního světa

Amnesty se podílela na přípravě webu Příběh syrské války, který v multimediální formě mapuje současný válečný konflikt v Sýrii.

25.3.2020

Migrační aktuality – březen 2020

Novinky z migrace

25.11.2019

Jako problémové dítě s ADHD jsem byl postrachem doma i ve škole, říká lektor a terapeut Julius Bittmann

„Po čtvrt hodině, co jsem byl ve škole, už byl první konflikt,“ říká Julius Bittmann. V tomto rozhovoru se rozpomíná, jaké to bylo být problémovým dítětem. Dětem, jako byl on sám, teď pomáhá: „Je to těžké pro ně i pro okolí. My tomu říkáme cesta kříže. Nechci, aby to vyznělo jen tak, že jsou to pouze chudáčci, oběti učitelů a systému. Mohou být nesnesitelní, ale jak jsem řekl, nejsou zlí. A velmi trpí tím, že si rychle zničí vztahy a pozici ve třídě, a to se s nimi pak roky táhne.“

3.10.2019

Průzkum: S ubližováním se setkává drtivá většina žáků. Počet případů šikany na školách se zvyšuje

Zhoršení prospěchu, psychické potíže nebo dokonce sebevražda. I takové následky má šikana, kterou děti zažívají na základních školách v Česku. Aktuální průzkum společnosti Scio ukazuje, že s fyzickým nebo slovním ubližováním se ve třídě setkává drtivá většina dětí. Víc než polovina žáků 2. stupně se pak na škole setkala přímo se šikanou. V novém projektu se Radiožurnál zaměřuje na to, jak proti tomuto společenskému problému bojovat. Některé děti totiž šikana poznamená na celý život.