Čína dodává zbraně do Dárfúru i přes zbrojní embargo OSN

Britská televize BBC zveřejnila ve svém programu Panorama odhalení, že Čína napomáhá súdánské vládě s vojenskými operacemi v Dárfúru. Zpráva potvrdila dlouhodobé obavy Amnesty International (AI) z toho, že země jako Čína a Rusko porušují zbrojní embargo OSN na Súdán.

Čína embargo porušila prodejem vojenských nákladních vozidel. Reportéři programu našli vojenské nákladní auto Dong Feng čínské výroby, které bylo v rukách jedné z ozbrojených skupin podílejících se na konfliktu v Dárfúru. Očitý svědek uvedl, že tento automobil byl uloupen súdánským vládním silám v prosinci minulého roku.

Tyto informace potvrzují zprávu Amnesty International z roku 2007 o tom, že zbraně jsou do Dárfúru dováženy i přes zbrojní embargo. AI v oblasti vystopovala útočné helikoptéry z Ruska, vojenská letadla z Číny a letadla typu Antonov, která byla natřena na bílo, aby tak byla zakryta jejich vojenská povaha.

Oliver Sprague z britské pobočky Amnesty International uvedl, že je jasné, že i přes zbrojní embargo se zbraně do Súdánu dostávají. V případě veškerých dodávek zbraní do Súdánu existuje riziko, že budou použity v provincii Dárfúr a přispějí tak k porušování lidských práv. Dále prohlásil, že situace v Dárfúru ukazuje výrazné slabiny stávající mezinárodní kontroly obchodu se zbraněmi. Je tedy potřeba podpořit vznik mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi (Arms Trade Treaty), o jejíž podobě v tuto chvíli jedná OSN.

Shodou okolností byla reportáž BBC zveřejněna ve stejnou dobu, kdy žalobce Mezinárodního trestního soudu obvinil súdánského prezidenta Bašíra z genocidy a zločinů proti lidskosti. Je to vůbec poprvé, kdy Mezinárodní trestní soud stíhá vrchního představitele státu.

Related stories

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

27.3.2020

5 způsobů, jak se “zapojit” do války v Jemenu

V těchto dnech si připomínáme 5 let od začátku jemenského konfliktu. Tak vám nabízíme taky 5 akcí, kterými můžete pomoct tamním obyvatelům i na dálku a z karantény.

4.11.2019

Turecko: Stovky zatčených v tvrdém zásahu proti kritikům vojenské ofenzívy v Sýrii

Stovky lidí zadrželi za to, že komentovaly nebo informovaly o nedávné turecké vojenské ofenzivě v severovýchodní Sýrii. Čelí absurdním obviněním. Vláda zintenzivňuje zásahy proti kritickým hlasům.