Čína dodává zbraně do Dárfúru i přes zbrojní embargo OSN

Britská televize BBC zveřejnila ve svém programu Panorama odhalení, že Čína napomáhá súdánské vládě s vojenskými operacemi v Dárfúru. Zpráva potvrdila dlouhodobé obavy Amnesty International (AI) z toho, že země jako Čína a Rusko porušují zbrojní embargo OSN na Súdán.

Čína embargo porušila prodejem vojenských nákladních vozidel. Reportéři programu našli vojenské nákladní auto Dong Feng čínské výroby, které bylo v rukách jedné z ozbrojených skupin podílejících se na konfliktu v Dárfúru. Očitý svědek uvedl, že tento automobil byl uloupen súdánským vládním silám v prosinci minulého roku.

Tyto informace potvrzují zprávu Amnesty International z roku 2007 o tom, že zbraně jsou do Dárfúru dováženy i přes zbrojní embargo. AI v oblasti vystopovala útočné helikoptéry z Ruska, vojenská letadla z Číny a letadla typu Antonov, která byla natřena na bílo, aby tak byla zakryta jejich vojenská povaha.

Oliver Sprague z britské pobočky Amnesty International uvedl, že je jasné, že i přes zbrojní embargo se zbraně do Súdánu dostávají. V případě veškerých dodávek zbraní do Súdánu existuje riziko, že budou použity v provincii Dárfúr a přispějí tak k porušování lidských práv. Dále prohlásil, že situace v Dárfúru ukazuje výrazné slabiny stávající mezinárodní kontroly obchodu se zbraněmi. Je tedy potřeba podpořit vznik mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi (Arms Trade Treaty), o jejíž podobě v tuto chvíli jedná OSN.

Shodou okolností byla reportáž BBC zveřejněna ve stejnou dobu, kdy žalobce Mezinárodního trestního soudu obvinil súdánského prezidenta Bašíra z genocidy a zločinů proti lidskosti. Je to vůbec poprvé, kdy Mezinárodní trestní soud stíhá vrchního představitele státu.

Related stories

20.9.2018

Španělsko: Vláda musí zastavit vývoz zbraní Saúdské Arábii, jinak riskuje spoluvinu na válečných zločinech v Jemenu

Španělská vláda se připravuje na závažné rozhodnutí o tom, zda pozastaví přepravu zbraní a vojenského materiálu do Saúdské Arábie.

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

25.11.2018

Vývoz zbraní z Česka je pořád problematický

Zvyšuje se podíl exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jeho zneužití proti lidským právům.