Izrael musí umožnit dodávky základních potřeb do pásma Gazy

Rozhodnutí Izraele zablokovat veškeré dodávky paliva do pásma Gazy představuje kolektivní trest, který zhorší již tak zoufalou humanitární situaci v oblasti.

Uvedla to Amnesty International (AI), která rovněž varovala, že oběťmi opatření budou zejména nemocní a staří lidé či ženy a děti, nikoli pachatelé raketových útoků na Izrael.Amnesty International vyzvala k okamžitému ukončení blokády a dalších omezení, která brání pohybu osob a zboží z pásma Gazy."Více než čtyřicet vážně nemocných pacientů zemřelo poté, co izraelské úřady zablokovaly hranice Gazy a znemožnily jim tak přístup k lékařské péči v zahraničí," uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Amnesty International uznává právo Izraele učinit nezbytná opatření k tomu, aby ochránil svou populaci před útoky palestinských ozbrojených skupin. Organizace na ochranu lidských práv však odsuzuje rozhodnutí izraelských úřadů odstřihnout pásmo Gazy od již tak omezených dodávek paliva, elektřiny a humanitární pomoci."Raketové útoky by měly být okamžitě zastaveny. Není však proto možné ohrozit celou populaci Gazy." V tuto chvíli se ale k některým Palestincům nedostane ani nejpotřebnější pomoc. Tento krok Izraele navíc zhorší ekonomickou situaci v pásmu Gazy, kde nyní většina populace žije pod hranicí chudoby a je závislá na mezinárodní pomoci. Zasažená oblast je domovem 1,5 milionu lidí.

23.7.2019

Izrael: Bourání domů Palestinců je porušením mezinárodního práva

Izraelské úřady začaly s demolicí bytových domů v oblasti okupovaného Západního břehu Jordánu, který je pod přímou správou Palestinců. Nelegální postup Izraele kritizuje kromě Amnesty i Evropská unie.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.