Izrael musí umožnit dodávky základních potřeb do pásma Gazy

Rozhodnutí Izraele zablokovat veškeré dodávky paliva do pásma Gazy představuje kolektivní trest, který zhorší již tak zoufalou humanitární situaci v oblasti.

Uvedla to Amnesty International (AI), která rovněž varovala, že oběťmi opatření budou zejména nemocní a staří lidé či ženy a děti, nikoli pachatelé raketových útoků na Izrael.Amnesty International vyzvala k okamžitému ukončení blokády a dalších omezení, která brání pohybu osob a zboží z pásma Gazy."Více než čtyřicet vážně nemocných pacientů zemřelo poté, co izraelské úřady zablokovaly hranice Gazy a znemožnily jim tak přístup k lékařské péči v zahraničí," uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Amnesty International uznává právo Izraele učinit nezbytná opatření k tomu, aby ochránil svou populaci před útoky palestinských ozbrojených skupin. Organizace na ochranu lidských práv však odsuzuje rozhodnutí izraelských úřadů odstřihnout pásmo Gazy od již tak omezených dodávek paliva, elektřiny a humanitární pomoci."Raketové útoky by měly být okamžitě zastaveny. Není však proto možné ohrozit celou populaci Gazy." V tuto chvíli se ale k některým Palestincům nedostane ani nejpotřebnější pomoc. Tento krok Izraele navíc zhorší ekonomickou situaci v pásmu Gazy, kde nyní většina populace žije pod hranicí chudoby a je závislá na mezinárodní pomoci. Zasažená oblast je domovem 1,5 milionu lidí.

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

11.7.2016

Aktuálně.cz o Amnesty aplikaci pro Rio

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.