Izrael musí umožnit dodávky základních potřeb do pásma Gazy

Rozhodnutí Izraele zablokovat veškeré dodávky paliva do pásma Gazy představuje kolektivní trest, který zhorší již tak zoufalou humanitární situaci v oblasti.

Uvedla to Amnesty International (AI), která rovněž varovala, že oběťmi opatření budou zejména nemocní a staří lidé či ženy a děti, nikoli pachatelé raketových útoků na Izrael.Amnesty International vyzvala k okamžitému ukončení blokády a dalších omezení, která brání pohybu osob a zboží z pásma Gazy."Více než čtyřicet vážně nemocných pacientů zemřelo poté, co izraelské úřady zablokovaly hranice Gazy a znemožnily jim tak přístup k lékařské péči v zahraničí," uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Amnesty International uznává právo Izraele učinit nezbytná opatření k tomu, aby ochránil svou populaci před útoky palestinských ozbrojených skupin. Organizace na ochranu lidských práv však odsuzuje rozhodnutí izraelských úřadů odstřihnout pásmo Gazy od již tak omezených dodávek paliva, elektřiny a humanitární pomoci."Raketové útoky by měly být okamžitě zastaveny. Není však proto možné ohrozit celou populaci Gazy." V tuto chvíli se ale k některým Palestincům nedostane ani nejpotřebnější pomoc. Tento krok Izraele navíc zhorší ekonomickou situaci v pásmu Gazy, kde nyní většina populace žije pod hranicí chudoby a je závislá na mezinárodní pomoci. Zasažená oblast je domovem 1,5 milionu lidí.

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

1.6.2018

PALESTINCI ŽIJÍCÍ NA OKUPOVANÝCH ÚZEMÍCH

15.1.2018

Izrael: Mladá palestinská aktivistka Ahed Tamimiová musí být propuštěna

Izrael musí propustit 16letou palestinskou aktivistku, který by mohla čelit až desetiletému vězení kvůli hádce s izraelskými vojáky na okupovaném Západním břehu.