Izrael musí umožnit dodávky základních potřeb do pásma Gazy

Rozhodnutí Izraele zablokovat veškeré dodávky paliva do pásma Gazy představuje kolektivní trest, který zhorší již tak zoufalou humanitární situaci v oblasti.

Uvedla to Amnesty International (AI), která rovněž varovala, že oběťmi opatření budou zejména nemocní a staří lidé či ženy a děti, nikoli pachatelé raketových útoků na Izrael.Amnesty International vyzvala k okamžitému ukončení blokády a dalších omezení, která brání pohybu osob a zboží z pásma Gazy."Více než čtyřicet vážně nemocných pacientů zemřelo poté, co izraelské úřady zablokovaly hranice Gazy a znemožnily jim tak přístup k lékařské péči v zahraničí," uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Amnesty International uznává právo Izraele učinit nezbytná opatření k tomu, aby ochránil svou populaci před útoky palestinských ozbrojených skupin. Organizace na ochranu lidských práv však odsuzuje rozhodnutí izraelských úřadů odstřihnout pásmo Gazy od již tak omezených dodávek paliva, elektřiny a humanitární pomoci."Raketové útoky by měly být okamžitě zastaveny. Není však proto možné ohrozit celou populaci Gazy." V tuto chvíli se ale k některým Palestincům nedostane ani nejpotřebnější pomoc. Tento krok Izraele navíc zhorší ekonomickou situaci v pásmu Gazy, kde nyní většina populace žije pod hranicí chudoby a je závislá na mezinárodní pomoci. Zasažená oblast je domovem 1,5 milionu lidí.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

27.1.2017

Irák: Ukončete nezodpovědné dodávky zbraní stimulující válečné zločiny páchané milicemi

- Milice, které jsou spojencem irácké vlády, mají přístup ke zbraním z nejméně 17 zemí - Nedávné transfery zbraní podnítily násilná zmizení, únosy, mučení, zabíjení a úmyslné ničení civilního majetku - Irák je šestý největší dovozce těžkých zbraní na světě

3.6.2016

Bezohledné navracení uprchlíků z EU do Turecka je nezákonné

EU musí okamžitě zastavit své plány na navrácení žadatelů o azyl do Turecka na základě tvrzení, že je jedná o „bezpečnou zemi“ pro uprchlíky.

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.